Vučić: Šolc je decidno i oštro tražio da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas, posle sastanka sa nemačkim kancelarom, da je Olaf Šolc tražio da se Srbija priključi sankcijama Rusiji.
"Razgovarali smo o političkoj situaciji u svetu i Šolc je, na veoma decidan, jasan i oštar način, tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije, odnosno da podržim restriktivne mere koje je EU već donela protiv Rusije", rekao je Vučić.
Istakao je da je on kancelaru govorio o poziciji Srbije, o specifičnosti situacije oko KiM, energetike, ali i tradicionalnih odnosa sa Ruskom Federacijom.
 
Vučić je rekao da su razgovarali i o pitanju Kosova i Metohije i dijalogu u Briselu, kao i o predstojećoj zimi i energetskoj situaciji.
Dodao je da je Šolc doneo novu energiju i nadu za sve na Zapadnom Balkanu, ne samo da razume i čuje i želi da sasluša, već želi da postoji stvarna suština proširenja na Zapadni Balkan, a ne da to bude kupovina vremena.
 
"Razgovarali smo o tome što to znači. Srbija će mnogo brže morati da napreduje po pitanju vladavine prava, demokratizacije društva i svega što je važno na putu ka EU i to će moći da se ceni već do kraja godine i kroz rad nove vlade", izjavio je.
 
Kako je rekao, pričali su o Kosovu i dijalogu sa Prištinom. 
 
"Skrenuo sam pažnju na sve što je neispunjeno iz Briselskog sporazuma, ali sam razumeo poruku kancelara koji je razumeo da je potrebno da napravimo mnogo malih koraka kako bismo napravili u budućnosti veliki. Posvećeni smo dijalogu", rekao je Vučić. 
 
On je dodao da Srbija i Nemačka sve bliže i bolje sarađuju po pitanju ekonomije i da je u prva četiri meseca ove godine za 25,7 procenata povećana trgovinska razmena.
 
"Nevernavatan skok, očekujemo da ove godine razmena bude veća od 7,5 milijardi, što Nemačku čini najvećim trgovniskim partnerom Srbije, a i Nemačkoj je Srbija najveći partner na Zapadnom Balkanu", izjavio je Vučić.
  • Nikolic

    12.06.2022 08:54
    Eto sad vam je jasno zašto ni Irak ni Avganistan nikad neće biti normalne države, ne odgovara lokalnim poglavicama uređeno društvo. Bolji je mulj u kojem muljaju.
  • @Nikola

    10.06.2022 23:36
    Тома Николић нам дугује обећаних 100 хиљада милијарди долара
  • Nikola

    10.06.2022 22:18
    Aha, ovaj unuk onog dede nam u nasoj rodjenoj kuci brutalno preti na sve moguce nacine. Krajnje vreme je da Srbi postignu konsenzus oko toga da je tzv. eu skoro pa apsolutno zlo. Zlo koje je u strahovitom opadanju. Problem je sto nam to zlo po raznim osnovama duguje veoma mnogo novca, red velicina 1000 milijardi danasnjih evrova. Mogli bi da unajmimo neke mnogo jake baje da uteraju dug umesto nas, tako se radi i u privatnom zivotu. Ima mesta u Srbiji za bar 7-8 vise nego mocnih vojnih baza. Koje bismo ustupili oni koji su nam pravi prijatelji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija