FOTO: Ukrajinac uhapšen u Srbiji zbog pranja para je bivši šef ukrajinske tajne službe

U Srbiji je u sredu uhapšen jedan od bivših zvaničnika ukrajinske obaveštajne službe SBU Andrij Naumov, kojeg je 31. marta zbacio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pod optužbom za veleizdaju.
Naumov je dan pred invaziju napustio zemlju, prenosi ukrajinski portal NV.
Prema do sada dostupnim informacijama, koje prenosi Nova.rs, Naumov je uhapšen na jugu Srbije zajedno sa nemačkim državljaninom, navodno njegovim vozačem, zbog sumnje da je prao novac, piše Ukrajinska Pravda.
Naumovu i njegovu saputniku preti kazna u trajanju od jedne do 12 godina zatvora, ali ukrajinski mediji pišu da postoji strah da bi, zbog činjenice da Naumov raspolaže brojnim ukrajinskim državnim tajnama, mogao da pokuša da trguje njima u zamenu za svoju slobodu.
 
Bivši zvaničnik se pridružio SBU 2019. godine, a u julu 2021. imenovan je za načelnika odeljenja unutrašnje bezbednosti. Napustio je Ukrajinu samo nekoliko sati pre početka ruske invazije, a ranije je poslao porodicu u inostranstvo. Zelenski ga je zvanično otpustio 31. marta, tvrdeći da je počinio veleizdaju, nazivajući ga "antiherojem" koji je prekršio vojnu zakletvu.
 
"Oni visoki vojni oficiri koji ne razumeju gde im je otadžbina, koji su prekršili zakletvu koju su položili pred ukrajinskim narodom da štite našu državu, ostaće bez svojih činova", rekao je tada Zelenski.
 
Ukrajinske službe pretražile su njegov trosobni stan u elitnom kompleksu u centru Kijeva koji je, kako se saznalo 2020. godine, porodica kupila po ceni četiri puta jeftinijoj od tržišne.
 
Naumov je imao čin generala.
 
Oglasila se i srpska policija
 
O njihovom hapšenju oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.
 
Policija je saopštila da su zbog pranja novca uhapšeni državljanin Nemačke A. A. (36) i Ukrajinac A. N. (40) .
 
 
Policija je na graničnom prelazu Preševo prilikom pregleda automobila marke "BMW" kojim je upravljao A. A, dok je s njim u društvu bio A. N, pronašla neprijavljen novac - 607.990 evra, 124.924 dolara, kao i dva smaragda, vredna oko 6.500 evra.
 
Oni se terete da su novac i drago kamenje, za koje se sumnja da potiču iz kriminalnih delatnosti, nameravali da prenesu preko graničnog prelaza i iznesu iz Srbije.
 
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.
 
Uprava carina navodi da je zaplenjen i automobil pa se ukupna vrednost oduzetih deviza, robe i vozila popela na preko 840.000 evra.
  • Zoran

    12.06.2022 16:29
    Valjevo
    Kad se setim, iz Srbije su 90-ih odlazili mladi u Hrvatsku, Bosnu i tamo ostavljali svoje živote, zdravlje, dok su iz tih krajeva prvi pobegli za Srbiju oni najimućniji i ovde razvili svoje "biznise". Npr. za vreme rata u Bosni na položajima smo imali pridodatog jednog lokalnog meštanina koji poznaje dobro teren i to su bili divni ljudi. Pitam jednog: Zemljak, gde su ostali...? On kaže šaljivo: E moji napaćeni srpski borci, nema nikog, svi su pobeglu za Srbiju!?
  • Марко

    12.06.2022 06:06
    Трагедија је што по разним рововима гину неупућени млади и мање млади људи, углавном мало или нимало имућни,а ових има колико год хоћеш, и заправо се за овакве и сличне боре.
  • Limanska krv

    11.06.2022 21:40
    @Лиманац
    Ajde na pice da odemo malo da se ispricamo tu negde na Limanu :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.