Formulacija o "međusobnom priznanju" i njene posledice

Po prvi put se formulacija o "međusobnom priznanju" Srbije i Kosova pojavila u zvaničnom dokumentu koji dolazi iz Brisela, tačnije iz Evropskog paramenta.
Formulacija o "međusobnom priznanju" i njene posledice
Foto: Pixabay

Sagovornici Euronews Srbija, stručnjaci koji su na ovu temu govorili složni su po dva pitanja.

Sa jedne strane, oni ukazuju da je pravi rezultat ovakve formulacije u jednom evropskom dokumentu zapravo zabrinjavajuć, da zadaje udarac dijalogu Beograda i Pritštine, koji je inače već dugo u ćorsokaku i da na izvestan način daje krila nesradnji i nespremnosti na dogovor koja dolazi sa prištinske strane.

S druge strane, iako ističu da EP iz kojeg je ova formulacija i došla putem rezolucije usvojene u Spoljnopolitičkom odboru, nije institucija koja može da traži ili nametne obavezu međusobnog priznanja, ukazuju da se ista retorika jasno mogla čuti i od nemačkog kancelara Olafa Šolca prilikom njegove prve zvanične posete Srbiji. 
 
Upravo to što se i od Nemačke, kao jedne od najmoćnijih evropskih sila, sada jasno čuju takvi zahtevi, pokazuje da EU u kontekstu rata u Ukrajini i krize koja je potresla kontinet gledaju da "reše sve što se rešiti može". Samim tim, pritisak na Srbiji da se opredeli i reši otvorena pitanja sve je jasniji i očigledniji, a sa njima se pomalja i ono šta Evropa od Srbije traži i šta će u narednom periodu, po sve sudeći, sve glasnije zahtevati.
 
A države članice, nije tajna, nisu saglasne po pitanju nezavisnosti Kosova, dok pet zemalja Unije ostaje pri stavu da ne ga priznaje. Ipak, Šolcove poruke imaju specifičnu težinu. 
 
Šolc je, naime, i tokom prethodnog susreta sa Vučićem i Kurtijem u Berlinu, a onda i u Beograd u Prištini, u fokus stavio dijalog Beograda i Prištine i neophodnost da se naprave pomaci na tom polju. Prilikon posete Beogradu i Prištini potom je ponovo govorio o neophodnosti međusobnog priznanja ističući da je stav Nemačke o tome poznat i od ranije, piše Euronews Srbija.
 
Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić rekla je za Euronews Srbija da je odluka da se u Izveštaj Vladimira Bilčika doda očekivanje "međusobnog priznanja" prilično "demotivišuće" za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
 
"Ako znate da se na kraju dijaloga očekuje međusobno priznanje, to je pričično demotivišuće za dalji tok razgovora. Mislim da bolje da, ako ima prostora, da se iz Rezolucije koja će biti usvojena u julu izbaci to i doda ono što inače stoji u našem pregovačkom okviru za Poglavlje 35, a to je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. To je statusno neutralna formulacija i takva treba i da ostane. Pitanje je samo ima li volje među evroposlanicima za to, naročito onima koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale nezavisno Kosovo", kazala je Grubješić.
 
Takođe, ona je rekla i da takva odluka u EP ima veze i sa stavom Sjedinjenih Američkih Država.
 
"SAD već tri godine upotrebljavaju tu formulaciju, da se očekuje međusobno priznanje, to se sad sve sklopilo i gleda se da se proces ubrza, da se završi kako oni misle, međusobnim priznanjem, ali šanse za to su vrlo minimalne ili uopšte ne postoje", kazala je Suzana Grubješić.
 
Ona je, ipak, dodala da je trenutno fokus EU okrenut, usled aktuelne situacije, na istočno partnerstvo, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju i njihov dalji status.
 
Sa druge strane, Dragiša Mijačić koordinator radne gruše za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o EU istakao je da Izveštaj EP nema direktnog uticaja na dijalog i pregovarački proces, ali da se ovaj dokument može posmatrati kao "jasna politika EU u daljem razvoju događaja u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine i EU integracijama Srbije".
 
"Izveštaj EP pokazuje većinsko raspoloženje evroparlamentaraca po pitanju rešenja odnosa između Srbije i Kosova, tako da možemo očekivati ovakve pritiske i u narednim godinama. Izveštaj takođe pokazuje koliko političke partije u Srbiji i ostali politički i društveni faktori malo rade sa evroparlamentarcima u objašnjavanju pozicije Srbije po pvom značajnom pitanju", kazao je Mijačić za Euronews Srbija.
 
I nakon posete Šolca i njegovih poruka, analitičari su se saglasili da će svakako biti neizvesno kako će se dalje razvijati pregovori.
 
"Biće vrlo zanimljivo kako će se dalje odvijati dijalog. Pozivanje na uzajamno priznanje do sada nije bilo prihvatljivo kao rešenje za predstavnike Beograda", ukazao je ranije Stefan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za poliitčku izuzetnost i dodao  da ne vidi da će se to u skorijem vremenskom periodu promeniti.
 
Opširnije na Euronews Srbija.
  • Milan NS

    17.06.2022 08:18
    Euronews Srbija
    nalaze se na "Telekomovom" bilbordu.
    Ako nekom nije jasno - ništa drugo nego glasnogovornik radikalske vlasti.
  • 313

    17.06.2022 08:02
    Živi bili pa videli
    Bulažnjenje i junačenje se nastavljaju, a priznaćemo Kosovo i neće nas primiti u EU.
  • Ташоли

    17.06.2022 07:58
    Да ли постоји притисак Немачке и ЕУ на републику Кипар (иначе чланицу ЕУ) да призна тзв. "Републику Северни Кипар"? Двоструки стандарди ће уништити западну демократију, нажалост.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.