Novi propisi zagađivačima šalju poruku - platite, pa radite šta hoćete

Prihodi opština od naknada za životnu sredinu manji su i za stotinu miliona dinara, što je posledica novog načina obračuna, koji nije podsticajan za smanjenje zagađenja, piše portal VOICE.
Novi propisi zagađivačima šalju poruku - platite, pa radite šta hoćete
Foto: Pixabay (ilustracija)

U tekstu se ocenjuje da se time šalje poruka zagađivačima - ne morate smanjiti zagađenje, već platite, pa posle radite šta hoćete.

Ukazano je i da je više od 30 opština u Srbiji ukinulo fondove za zaštitu životne sredine.
VOICE je, kao primer, naveo da je ukupan prihod opštine Lajkovac po osnovu naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine pao za oko 100 miliona dinara u odnosu na 2018.
 
Dodaje se da je opština Bor najveći pojedinačni gubitaš, jer je zabeležila pad u prihodima od ove naknade za oko 220 miliona dinara, dok je Ub u sličnoj situaciji kao i Lajkovac.
 
Prihodi Smedereva i Zaječara su za 60 miliona manji nego tri godine ranije, dok je u slučaju Vrbasa, Apatina i Vršca pad bio "težak" 45 miliona dinara.
 
Predstavnik Ekološkog centra "Stanište" Dejan Maksimović je ocenio da je sadašnja visina naknade "smešna u odnosu na tehnološki zahvat koji bi pravno lice moralo da sprovede da bi prekinulo sa zagađenjem".
 
"Glavni problem tog novog načina obračuna je taj što on nije podsticajan za smanjenje zagađenja, znači time se ne šalje zagađivačima poruka smanjite, već platite – pa posle radite šta hoćete", rekao je Maksimović za VOICE.
 
Naveo je da je do 2020. više od 30 opština ukinulo lokalni budžetski Fond za zaštitu životne sredine.
  • iguman

    19.06.2022 19:46
    Kao u javnoj kući.
  • Milosrdni anđeo

    19.06.2022 16:46
    Obzirom na lažiranja merenja i praksu kod nas da zakopavamo i izlivamo koješta što će uticati na generacije koje dolaze, potrebno je hitno ulaganje u ZŽS kao državnog aparata koji stručno, strogo i dobro plaćeno sprovodi mere za zdraviji život svih nas.

    Propisivanje mnogo većih kazni za industriju i poljoprivredu pa nek zagađuju ako im se ne isplati poslovanje koje nas polako ali sigurno truje.

    Osiromašeni uranijum je vrh dubokog brega šta sami sebi radimo i dozvoljavamo da drugi rade sa našom zemljom, vazduhom i vodama.
  • Banderaš

    19.06.2022 16:01
    Kuka i motika
    Eto šta jedan izdajnik može da napravi 7 miliona stanovnika ove naše lepe domovine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.