Radnicima Fijata do 13h rok da se izjasne o odlasku u inostranstvo, od 15h blokiraju put

U fabrici automobila "Fiat" u Kragujevcu danas u 13 časova završava se prijavljivanje radnika koji su zainteresovani za odlazak na rad u Stelentisovim fabrikama u Evropi u trajanju od 18 do 24 meseca.
U Samostalnom sindikatu te fabrike agenciji Beta je rečeno da su radnici mogli da se prijavljuju i u subotu do 17 časova.
"Danas je primetan veći broj radnika pred ulazom u fabriku, ima gužve", rekao je predsednik Samostalnog sindikata Saša Đorđević.
On ne zna koliko se radnika do sada izjasnilo za odlazak u inostranstvo, ali je procenio da ukupno neće biti više od 250 zainteresovanih.
 
Prema rečima Đorđevića, za tu odluku je kod najvećeg broja radnika najveća prepreka ponuđena dužina radnog angažmana.
 
Đorđević je ocenio da je "lepa stvar" što je u saopštenju Vlade i Stelantisa od subote pojašnjena kategorija zaštićenih radnika koji će biti izuzeti iz socijalnog programa i zadržati posao u fabrici. On je naveo da ima dosta majki sa decom do pet godina starosti koje su se obradovale jer su u kategoriji zaštićenih.
 
"Danas smo obezbedili tumeče za petoro radnika koji su gluvonemi kako bi se bolje sporazumeli i informisali u fabrici o svom statusu. Jedan od njih je odlučio da uzme otpremninu, dok su ostala četvorica zainteresovani da rade, ali je za njih otežavajuće, upravo zbog sporazumevanja, da odu u inostranstvo da rade", rekao je Đorđević.
 
Prema njegovim rečima, ima još nejasnoća u vezi sa zaštićenim kategorijama, posebno u vezi sa stepenom invaliditeta radnika.
 
"Sutra, po dogovoru sa Vladom, očekujemo da nam predoče svoju ponudu iznosa otpremnine, za koju radnici traže da bude 1.000 evra po godini staža. Ostalo je i da se precizira zapošljavanje u domaćim firmama za radnike koji će ostati bez posla u Fijatovim fabrikama", rekao je Đorđević.
 
On je veruje da u pregovorima može doći do poboljšanja socijalnog programa za Fijatove radnike.
 
Đorđević je potvrdio i da radnici danas u 15 časova organizuju protest kada će na dva sata biti blokiran saobraćaj na putu Kragujevac - Čačak.
  • Jowan Snow

    20.06.2022 14:43
    Kiša oko Kragujevca
    Ne treba da zaboravimo da je deo fabrike koji se zove plastika štrajkovao 19 meseci i da je to verovatno razlog što je gazda ugasio fabriku!Da li će ponovo biti otvorena za elektro limuzine???Nisam siguran?
  • Lale

    20.06.2022 13:56
    Pa kako to bre...zar nije pre mesec dana receno da ce ti isti radnici praviti elektricni auto, tzv. Strujadin?!
  • www

    20.06.2022 13:22
    Bilo bi dobro da neko ovim "radnicima" iz sindikata objasni da vlasnike fabrike zabole što oni blokiraju put, a da na državne jasle ne mogu, jer rade za privatnika. To se zove kapitalizam, ako nisu znali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.