Prva pravosnažna presuda kojom je oslobođen učesnik protesta

Više organizacija civilnog društva pozdravilo je prvu pravosnažnu presudu kojom je oslobođen aktivista Srđan Vukša, optužen za kršenja Zakona o javnom okupljanju zbog prošlogodišnjih protesta.
Prva pravosnažna presuda kojom je oslobođen učesnik protesta
Foto: 021.rs (arhiva)

Saopštenje su potpisali Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Civilni odbor za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača, Građanske inicijative i Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM.

U saopštenju se ukazuje da su kraj 2021. obeležili građanski protesti na kojima je više desetina hiljada građana izrazilo nezadovoljstvo zbog Zakona o eksproprijaciji, Zakonom o referendumu i Narodnoj inicijativi.
Na adrese više od 1.000 učesnika protesta stigli su prekršajni nalozi zbog blokiranja saobraćaja, dok je nekoliko stotina njih neosnovano optuženo za organizovanje neprijavljenih protesta, navodi se u zajedničkom saopštenju.
 
Od januara je pokrenuto najmanje 200 prekršajnih postupaka po Zakonu o javnom okupljanju protiv građanskih aktivista i oslobađajuća presuda Srđanu Vukši predstavlja prvu pobedu solidarnosti struke, organizacija civilnog društva i aktivista protiv institucionalne odmazde.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija