Vučić uručio Vidovdanska odlikovanja Šinzu Abeu, Piksiju, Pešiću: Ko je još odlikovan?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.
Vučić uručio Vidovdanska odlikovanja Šinzu Abeu, Piksiju, Pešiću: Ko je još odlikovan?
Foto: FoNet
Navodeći da je Vidovdan "najvažniji simbol na našem nacionalnom nebu", Vučić je na svečanosti povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsednika u drugom mandatu naveo da Srbija mora da gleda u Evropu radi "budućnosti naše dece", ali i da istovremeno sačuva samosvojnost i pravo da ima mišljenje koje, kako je rekao, ne mora svima da se svidi.
"Srbija danas korača brzo napred, usudiću se da kažem brže nego ikad u istoriji. Srbija će biti uspešna zemlja koja je na evropskom putu, ali koja se ne odriče tradicionalnih prijateljstava i koja nikome neće dozvoliti da ugrozi njenu nezavisnost", kazao je Vučić.
On je ocenio da bi se uz istoriju kakvu je imao, srpski narod bez Vidovdana "odavno utopio u veće narode".
 
"Za nas je Vidovdan najprecizniji način merenja vremena. Putokaz i zvezda čiji sjaj pratimo. Naši su preci na Vidovdan branili civilizaciju, kulturu i iskonske, neko bi danas rekao evropske, a svakako srpske vrednosti. Vidovdan je ideal i moralna vertikala", kazao je predsednik Srbije.
 
Vučić je povodom praznika dodelio državna odlikovanja kako je rekao, najistaknutijim građanima i prijateljima Srbije koji su po njegovim rečima, simboli i putokazi koje treba pratiti.
 
Orden Republike Srbije sa lentom pripao je bivšem japanskom premijeru Šinzu Abeu za unapređenje odnosa dve zemlje, a orden Karađorđeve zvezde I stepena akademicima Vasiliju Krestiću i Svetislavu Božiću, episkopu budimskom SPC Lukijanu, novinarki Ljiljani Smajlović, kao i Slovačkoj evangeličkoj crkvi u Srbiji i Gimnaziji u Čačku.
 
Priznanja su, između ostalih, dobili i selektori fudbalske i košarkaške reprezentacije Srbije Dragan Stojković i Svetislav Pešić, britanski glumac Rejf Fajns, italijanski tenor Andrea Bočeli i portugalska fado pevačica Mariza.
 
Svečanosti su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri Vlade Srbije, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović, bivši predsednici Srbije Tomislav Nikolić i Milan Milutinović, kao i crkveni velikodostojnici.
 
Vidovdan je zvanični državni praznik u Srbiji.
  • Ozezi

    29.06.2022 13:42
    Veci je problem od koga su je dobili, od coveka "100 za jednoga", "klanja ustasa zardjalim kasikama" ili "Karlobag-Karlovac-Ogulin-Virovitica", takva mrlja im nije trebala....
  • Msp

    29.06.2022 09:55
    Pazi ovo
    Prva dama stisnula njega na Vidovdanskom urucivanju nagrada u toaleti ljubicastog pinka.Brate mili.
  • Jurić

    29.06.2022 09:48
    5G
    Zasto nije Dušan Milovanov odlikovan zaštooo ??!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija