Na festivalu u Sopotu 27 filmova, spomenik Bati Živojinoviću ispred Centra za kulturu

Na 50. Filmskom festivalu u Sopotu, koji se održava od 4. do 10. jula pod sloganom “Prvih pedeset”, u takmičarskoj konkurenciji biće prikazano 27 filmova.
Na festivalu u Sopotu 27 filmova, spomenik Bati Živojinoviću ispred Centra za kulturu
Foto: Pixabay
Od toga su tri manjinske koprodukcije i dve premijere, dok su ostali filmovi viđeni u domaćim i regionalnim bioskopima, a neki su nagrađivani na međnarodnim festivalima.
Umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović na današnjoj konferenciji za medije u Skupštini Beograda podsetio je da je festival zamišljen sa idejom da se jednom godišnje vidi celokupna domaća produkcija i rekao da će se povodom jubileja odati počast svima koji su zaslužni za nastanak i razvoj festivala.
To će se činiti počasnim projekcijama igranog filma "Devojka sa Kosmaja", u režiji jednog od osnivača Slobodarskih filmskih svečanosti Dragana Jovanovića, i dokumentarnog ostvarenja "Gradonačelnik" Vuka Dapčeviča, gde je glavni junak Branko Pešić, kome pripadaju zaluge za izgradnju bioskopa i novog objekta Cenra za kulturu.
 
Avramović je rekao da je odlučeno da se povodom jubileja ove godine dodele četiri statuete slobode za doprinose filmskoj umetnosti, a laureati su glumica Tanja Bošković, reditelj i scenarista Zdravko Šotra, dramski pisac i reditelj Dušan Kovačević i scenograf Milenko Jeremić.
 
Predsednik Odbora festivala Živorad Milosavljević je najavio da će nagrada za mušku ulogu na festivalu nositi ime našeg proslavljenog glumca Velimira Bate Živojinovića, kome će na dan otvaranja festivala biti otkriven spomenik ispred Centra za kulturu. 
  • VLADISAV Milovanovic

    29.06.2022 17:09
    FESTIVAL u Sopotu pre 50.godin
    Cestitam Sopotu za 50-tu godisnjicu festivala, cestitam i za odrazanost i izdrzanost "sloboarskih svecanosti" u Sopotu, ali netreba zaboraviti ljude koji su pokrenuli tu inicijativu z otvaranje toga festibala i njihv veliki doprinos za istvarivanje te manifestacije.
    TU je pre svega pokojni predsednik opstine Sopota- MILOS PETROVC
    kao i njgocvi saradnici koji su nesebicno savesno radili za ostvarivanje toga festivala, i ne samo u pocetku vec dugi niz godina posle otvaranja i pocetka.
    ZNACI: "Rodilo se ali je stvaralacki kulturon vaspitano,odgajeno i uslo u pedeseto godisnji zivo".
    SRECNO VAM NILO SPOCANI!
    Vladisav Milovanovic,najsrdacnije vas pozdaravlja sa Kipra iz
    LIMASOLA.




Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija