"Umesto da od Srbije pravimo vrt, mi gledamo preko plota i želimo da budemo bitniji nego što jesmo"

Sa mojim uvidom u geostratešku poziciju Srbije, bojim se da u svojoj usamljenosti ne postanemo neželjeni stanovnici Evrope, sa namenjenom ulogom "univerzalnih krivaca".
To je za list Nova izjavio predsednik SANU Vladimir Kostić, dodajući da je evropska civilizacija "i ranije i sad naš nesumnjivi usud".
"Političari nemaju privilegiju da se ležerno bave filozofiranjima: prenebregli bi ono što je neophodno, da se definišu pozicija i mesto ove zemlje", naveo je Kostić.
Kostić je naglasio da je Srbija uvek želela da učestvuje u velikim svetskim događajima, ne obraćajući pažnju na to da su joj dvorišta prljava i na njenim prozorima nema cveća.
 
"Umesto da od Srbije napravimo vrt, mi stalno gledamo preko plota u pokušaju da budemo značajniji nego što jesmo. Mislim da se ta vrsta megalomanije, od nje ni sam nisam imun, uporno podgreva", istakao je Kostić.
 
Kostić je dodao i da je u medijima prisutno nešto što bi nazvao "novinarskim ili analitičkim sveštenstvom, u kojem identične fizionomije, identični ljudi" nastupaju kao skup ljutitih istomišljenika,
 
"Dugo nisam čuo neku vrstu pravog dijaloga, razmene mišljenja, a ako hoćete i prosvećenog neslaganja. Mi u SANU u brojne aktivnosti uključujemo i ljude koji ne misle isto pod motom: različito, ali bez ljutnje", predočio je Kostić. 
  • Kralj Aleksandar

    03.07.2022 11:01
    Srbi su docekali i preziveli pad Osmanskog carstva, Austrougarskog carstva, Britanske imperije i evo sad raspada EU i Americke imperije. Zato putuj igumane...
  • Лиманац

    01.07.2022 15:33
    Брука за САНУ
    Српски народ добро зна где су његове међе, а Српска академија наука и уметности заслужује да добије председника који неће блатити њен углед оваквим изјавама.
  • Vladan

    01.07.2022 13:58
    @Prihvatiti cinjenicu

    Ložite se da su svi Srbi pravoslavci i onda se čudite što se gurate pod šljivom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.