Frilenseri poručili da je predlog vlade katastrofalan

Predlog Vlade Srbije u vezi sa naplatom poreza i doprinosa je katastrofalan, izjavio je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.
Frilenseri poručili da je predlog vlade katastrofalan
Foto: Pixabay (ilustracija)

Predstavnici frilensera su to poručili na današnjem sastanku radne grupe za rešavanje njihovog statusa, rekao je Pogačar i obrazložio da ih taj predlog posmatra kao zaposlene, a da pri tome nemaju većinu prava iz radnog odnosa.

Pogačar je naglasio da bi, ukoliko bi predlog države koji je na stolu bio prihvaćen, frilenseri u nekim slučajevima plaćali i više nego zaposleni koje naše zakonodavstvo prepoznaje kao takve, a da ne bi mogli da računaju na prava poput bolovanja ili odmora.

"To je apsolutno neprihvatljivo i ni približno onome što frilenseri trenutno plaćaju, pa smo na današnjem sastanku izneli predlog koji je dosta sličan trenutnom poreskom tretmanu", rekao je Pogačar, koji nije želeo da iznosi detalje predloga Udruženja.
 
"Suštinski, to je pristup ‘koliko para, toliko muzike’. Ako vi ne možete da ostvarite većinu prava, onda je logično prepoloviti doprinose, a isto važi i za porez", naveo je kao primer.
 
Na osnovu dogovora koji je URI postigao sa Vladom Srbije u aprilu 2021. godine, frilenserima se trenutno 50 odsto mesečnog prihoda računa kao normirani troškovi, a još 32.000 dinara predstavlja besteretni deo prihoda. Takođe, otpisana im je kamata na ranija dugovanja, a dug po osnovu poreza i doprinosa mogu da otplate u roku od 10 godina. Taj model važi do postizanja dogovora u okviru Radne grupe za rešavanje statusa frilensera, a najduže do kraja ove godine.
 
Novi predlog države, o kome se Udruženje danas izjašnjavalo, a prema podacima koje je to udruženje objavilo na svojoj Fejsbuk stranici, podrazumeva da se na ukupni mesečni prihod frilensera plaća 25 odsto na ime doprinosa za PIO, 5,15 odsto doprinosa za zdravstvo i 20 odsto na ime poreza na zaradu. Predloženo je, takođe, da neoporezivi deo primanja iznosi 19.300 dinara.
 
"Mislim da ćemo doći do rešenja, ali u slučaju da ne bude tako, spremni smo da vršimo pritisak jer želimo da ovaj problem rešimo na najbolji način za nas i za državu", rekao je Pogačar.
  • Gaja

    21.12.2022 22:45
    Porez se svakako mora placati. I tu nista sporno nije. Pri tome licna je odluka svakog pojedinca kome ce placati porez. Moja malenkost je jos pre vise godina odabrala Madjarsku. I nisam se pokajao, a jos sam i ucinio uslugu srbiji. Niti se ona maltretira sa mnom po pitanjima koja je se apsolutno ne ticu, niti ja sa njom. Novac podignem u Madjarskoj, ovde ga ulozim na stednju, i nikakvih problema nema. A porez je uredno placen.
  • @Mr K

    23.09.2022 13:32
    Upravo tako, u Makedoniju sa 8% poreza, ili BiH sa 15% poreza ali vez doprinosa, mozda i u CG....
  • Milos

    23.09.2022 13:25
    Neoporezivi iznos mora biti kao i do sada, visina minimalca, odnosno kvartalno oko 130.000 dinara. Ko zaradi vise od minimalca, srazmerno da plati porez a doprinose po volji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija