Morao da reaguje Evropski sud: Porodica zamalo izbačena iz doma, a deca odvojena od roditelja

Evropski sud za ljudska prava sinoć je Republici Srbiji izrekao privremenu meru kojom je zabranio prinudno iseljenje porodice Š, zakazano za danas, 5. jul u 10 časova na Čukarici.
Morao da reaguje Evropski sud: Porodica zamalo izbačena iz doma, a deca odvojena od roditelja
Foto: Pixabay
Kako je saopštila Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11, porodica Š. stanuje u neuslovnom objektu bez struje i vode, sa prijavljenim prebivalištem na adresi Centra za socijalni rad i tek odnedavno sa mogućnošću da dobija novčanu socijalnu pomoć. 
Nadležni gradski i opštinski organi uprave iseljenje zasnivaju na odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, pa se neuslovna baraka koja je jedini dom ove porodice tretira kao bespravno izgrađeni objekat na javnoj površini, koji je potrebno srušiti. 
Porodici Š, koja ima dvoje dece, od kojih je jedno maloletno od novembra 2021. godine, kada je prvo iseljenje odloženo, nije ponuđen nikakav alternativni smeštaj. Jedino 'rešenje' koje su nadležne ustanove socijalne zaštite predložile jeste razdvajanje porodice, odnosno smeštaj dece u Prihvatilište za decu, dok je za roditelje navedeno da se oni mogu "eventualno" smestiti u Prihvatilištu za odrasla i stara lica "ukoliko postoje kapaciteti".  
 
"Imajući u vidu da bi sprovođenjem prinudnog iseljenja i razdvajanjem porodice došlo do nenadoknadive štete za porodicu Š, posebno u pogledu povrede člana 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, kojim je garantovana zaštita od nečovečnog i ponižavajućeg postupanja, Evropski sud za ljudska prava izrekao je privremenu meru Republici Srbiji, koja je na snazi do 15. jula. Do tada, Inicijativa A 11 i Republika Srbija treba da dostave svoje odgovore na dodatna pitanja Suda", navodi Inicijativa. 
 
Kako dodaje, još jedna privremena mera Evropskog suda za ljudska prava potvrda je sistemskih povreda prava građana i građanki koji su izloženi postupcima prinudnih iseljenja u Srbiji, posebno onih koji dolaze iz društveno najugroženijih kategorija građana. 
  • NN

    05.07.2022 13:02
    Nisu Rusi glupi sto su ove idiote od.... u troskoku.
  • Zebra

    05.07.2022 12:13
    U Srbiji svako pravo se jedino može ovako dobiti. U NS, sudinica “samovoljno” se povuče da ne sudi Galens besmislice. Tužno je do čega smo dosli.
  • NS Gari

    05.07.2022 10:52
    @Ratko
    Gari se prepozn'o pa reaguje!
    A možda i vrućina i alkohol udarili u glavu, pa nervoza krenula jer realnost jeste takva, kakva jeste...
    Gari Ratko, argumentaciju molim, argumentaciju...
    A ne seljački dijalog...
    Ako možeš da razumes šta to uopšte i znači...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija