Slabo interesovanje radnika Fijata za Slovačku, višak možda još 800 radnika

Interesovanje radnika kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili za rad u Slovačkoj je ispod svih očekivanja, rekao je predsednik Samostalnog sindikata fabrike Saša Đorđević.
On dodaje da se boji da bi od ponedeljka mogli da imaju još 800 radnika kao tehnološki višak.
 
Kompanija je produžila do petka mogućnost da se radnici prijave za odlazak na rad u Slovačku, u fabriku automobila Stelantisa u čijem sastavu posluje FCA. Ako se ne izjasne za tu opciju, radnici će napusti fabriku kao tehnološki višak, uz otpremninu od 790 evra po godini staža u FCA.
 
Za 492 radnika su već isplaćene otpremnine i oni su napustili fabriku, dok će se status još oko 1.000 radnika znati po isteku roka za prijavljivanje za rad u Slovačkoj.
Đorđević je podsetio da je radnicima, uz produženje roka za izjašnjavanje, kompanija ponudila i novu opciju za rad u Slovačkoj. Osim rada dve godine u kontinuitetu, u ponudi je i angažovanje na tri meseca, uz mesec dana kod kuće i tako ukupno do dve godine.
 
On kaže da nova opcija, koju je ranije tražio sindikat, nije povećala interesovanje i da je sada "klima" takva da radnici žele da napuste fabriku. Đorđević je rekao da ne zna koliko se do sada radnika opredelilo za Slovačku, ali da očekuje da po isteku roka za prijavljivanje kompanija ili država javno saopšte taj podatak.
 
"Ishod prijavljivanja odrediće i dalji tok pregovora sa državnim organima", rekao je Đorđević.
 
On je rekao da je na jučerašnjem sastanku u Predsedništvu Srbije, Samostalni sindikat predao novi spisak radnika koji smatraju da ispunjavaju uslove da budu u zaštićenim kategorijama koje će biti izuzete iz socijalnog programa.
 
"Na tom novom spisku je oko 20 radnika, uz ranije već utvrđeni spisak od 63 zaštićenih", rekao je Đorđević.
 
Dodao je da je da je i brzo zapošljavanje radnika koji su tehnološki višak prioritet sindikata, pa je najavio da će najkasnije do utorka predstavnici radnika krenuti u obilazak kompanija koje imaju mogućnosti da prime jedan broj radnika iz FCA koji su proglašeni za tehnološki višak. Đorđević je rekao da je reč o vojnim fabrikama Zastava tervo u Kragujevcu i Borbeni složeni sistemi u Velikoj Plani, ali i kompanijama Janfeng i Vaker Nojson u Kragujevcu.
 
Predsednik Samostalnog sindikata FCA je rekao da u pregovorima sa državom učestvuju samo predstavnici tog sindikata, budući da su svi ostali članovi pregovaračkog tima, iz drugih sindikata i predstavnici radnika, napustili fabriku uz otpremnine.

Teme

fijat
  • Šta se desilo

    07.07.2022 06:47
    Do juče masovno Srbi išli da rade u Slovačku u te fabrike preko divljih agencija da rade na crno i za ispodprosečnu satnicu, danas neće ni regularno, sve sa prijavom, regulisanim boravkom, plaćenim prevozom,smeštajem,zakonski propisanom satnicom i bonusom za odlazak plus bonus za povratak nakon isteka te tri godine. Šta se desilo u Srbiji u međuvremenu?
  • H

    06.07.2022 20:24
    790 evra
    U zadnjoj firmi radim 6 godina. Kada bi mi neko ponudio 4740 evra, odmah bih prihvatio da budem višak!
  • Rade

    06.07.2022 20:15
    Isti javašluk je i u državnim službama, samo što njih mi moramo da plaćamo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija