Malo podsećanje: Kolike su kazne za pešake ako prelaze ulicu van pešačkog, na crveno...

Veliki broj pešaka je nestrpljiv kada treba da sačeka zeleno svetlo na semaforu, ili korača do prvog pešačkog prelaza kako bi prešao ulicu.
Malo podsećanje: Kolike su kazne za pešake ako prelaze ulicu van pešačkog, na crveno...
Foto: 021.rs
Osim što tako dovode sebe i druge u opasnost ugrožavajući saobraćaj, rizikuju i da dobiju visoke kazne pa i prekršajnu prijavu, podseća list Danas.
Pešak ne sme da se kreće i zadržava na kolovozu, kao ni da iznenada stupi na kolovoz, kaže Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima.
Ukoliko se pešak kreće po kolovozu na putu van naselja, mora da se kreće što bliže levoj ivici kolovoza u smeru kretanja, na način kojim ne ometa ili ne sprečava saobraćaj vozila.
 
Na putu koji nema trotoar ili drugu površinu namenjenu za kretanje pešaka, pešaci mogu koristiti za kretanje kolovoz u širini najviše do jednog metra, računajući od ivice kolovoza.
 
Pomenutim zakonom propisane su sankcije za pešake od 3.000 dinara ukoliko pređu preko pešačkog prelaza uz korišćenje mobilnog telefona.
 
Takođe, kaznu u jednakom iznosu pešaci mogu dobiti ako koriste slušalice na oba uha tokom prelaska pešačkog.
 
Najčešći prekršaj pešaka je prelazak ulice van pešačkog prelaza, a kazna za ovakvo postupanje iznosi 5.000 dinara.
 
Ukoliko pešak prelazi ulicu dok je na semaforu crveno svetlo a vodi dete mlađe od 12 godina, rizikuje da dobije prekršajnu prijavu propraćenu novčanom kaznom od 20.000 do 40.000 dinara.
 
Kao što je već napomenuto, pešak ne sme da se nalazi na putu na način da ugrožava bezbednost saobraćaja. Ako se nađe kako leži na putu ili se njime tetura, policajac ima pravo da ga podvrgne alko testu, a ako pešak odbije da ga uradi, moraće da plati kaznu u iznosu između 20.000 i 40.000 dinara.
 
Zabrana kretanja peške važi i za auto-put. Naime, ako se osoba uoči kako se kreće auto-putem, uslediće kazna do 20.000 dinara. Ako pritom pešak vodi dete mlađe od 12 godina, kazna može biti do 30.000.
 
Kretanje pešaka noću na mestima gde je vidljivost smanjena mora ispratiti određena pravila. Ako se lice kreće kolovozom van naselja, mora imati predmet koji odbija svetlost (neon), a ako to nema, kazna je 3.000 dinara. Ako sa sobom vodi dete, onda za dve hiljade više.
  • T

    11.07.2022 08:31
    T
    Pesaci moraju odgovarati isto kao i vozaci ako ne i vise!!! Vecina se nepridrzava opste kulture ponasanja i izazivaju saobracajne nesrece! A svi znamo da je vozacu teze zaustaviti vozilo nego pesaku da stane!!!
  • Kliker

    10.07.2022 19:45
    Dajte još podataka
    Koliko je ovakvih kazni izrečeno u Srbiji?
    Koliko od toga u NS?

    Ovako je samo mrtvo slovo na papiru.
  • Antiprotivan

    10.07.2022 19:31
    Propisi
    Ni za upravljač vozila se ne sme pod dejstvom alkohola a svaki dan ima sve više pijanih (ili drogiranih) u saobraćaju. Propisi ne vrede ništa aako se prekršioci ne kažnjavaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.