FOTO: Performans Žena u crnom uz transparente "Srebrenica - ime genocida" i "Pamtimo!"

Nevladina organizacija Žene u crnom održala je večeras na Trgu Republike u Beogradu stajanje u crnini i ćutanju povodom 27. godišnjice zločina u Srebrenici.
FOTO: Performans Žena u crnom uz transparente "Srebrenica - ime genocida" i "Pamtimo!"
Foto: FoNet (Milica Vučković)
Pored velikog transparenta "Srebrenica - ime genocida", aktivistkinje i aktivisti ŽUC držali su i desetak manjih na kojima je bila ispisana cifra 8372 i tri tačke.
Bili su istaknuti i transparenti "Uklonite mural ratnog zločinca Ratka Mladića!" i "Pamtimo!".
Aktivistiknje i aktivisti ŽUC nosili su i ispisane poruke: "Haški tribunal je osudio na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici Ratka Mladića, Zdravka Tolmira, Ljubišu bearu i Vujadina Popovića", "Evropski perlament je 15. 1. 2009. godine proglasio 11. jul Danom sećanja na genocid u Srebrenici", "U genocidu je učestvovalo više od 20.000 pripadnika srpskih oružanih formacija", "Genocid u Sreberenici je izvršen uz direktnu podršku režima iz Srbije" i "Svi autobusi za deportacije bili su iz Srbije: 7. juli - Šabac, Strela - Valjevo i Raketa - Užice".
 
 
Tokom skupa umetnički kolektiv "Škart" izveo je i scensku akciju "Srebrenica – ime genocida".
 
Skup je prošao bez incidenata, a obezbeđivao ga je kordon uniformisane policije, ali i policajci u civilu. 
  • Лиманац

    12.07.2022 15:13
    Злочин, не геноцид
    „Žene u crnom” је организација која је своје наводно жаљење за жртвама злочина (не геноцида) у Сребреници искористила за профитирање и добијање донација из иностранства. Нико не негира злочин, већ се противимо неоправданој употреби термина ’геноцид’ у контексту злочина у Сребреници. Што се нашег народа тиче, све невине жртве су једнаке.
  • Milan NS

    11.07.2022 11:11
    @Neko
    pa eto ti razlog, kada već imaš podatke, da organizuješ grupu istomišljenika i na dan stradanja srpskih civila putem protesta/performansa zatražiš pravdu, ako ne u najmanju ruku sećanje i pomen na njih.
    U čemu bi se ti razlikovao od ovih žena u crnini koje ti toliko smetaju!
  • @laki

    11.07.2022 09:02
    Ako je bio zločin onda je vrhovni komandant zločinac???
    Suočimo se sa prošlošću, biće nam lakše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija