Sindikati nezadovoljni Vučićevim predlogom: Minimalac da bude 50.000 dinara, moguć generalni štrajk

Sindikati su nezadovoljni predlogom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da minimalac za sledeću godinu bude 40.000 dinara i ne isključuju mogućnost generalnog štrajka.
Sindikati nezadovoljni Vučićevim predlogom: Minimalac da bude 50.000 dinara, moguć generalni štrajk
Foto: 021.rs
Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović izjavio je za Betu da je prekoračen prag tolerancije.
"Oko 50 odsto zaposlenih prima zaradu koja je malo ispod ili iznad medijane koja je oko 47.000 dinara. Minimalac ne bi smeo u ovom trenutku da bude manji od 50.000 dinara. Čini mi se da je pređen prag izdržljivosti i da nije isključen generalni štrajk", rekao je Mihajlović.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da će u dogovoru sa Socijalno-ekonomskim savetom pokušati da "izgura" da minimalac za sledeću godinu iznosi 40.000 dinara, što je 340 do 350 evra. On je rekao da će minimalac značajno da poraste, 14-15 odsto u odnosu na ovu godinu, a ne dramatično da se ne bi ugrozio opstanak investitora, naročito nemačkih, japanskih i kineskih.
 
Mihajlović je rekao da je računica pokazala da "sindikalna" korpa, a to je stvarna korpa neophodnih namirnica, a ne statistička, košta 53.000 dinara.
 
"Ljudi su gladni, uskoro će i početak školske godine, treba obezbediti ogrev. Minimalac za 2023. godinu od 40.000 dinara je ispod naših očekivanja", rekao je Mihajlović.
 
Dodao je da je je taj sindikat tražio pre dva meseca da se minimalna cena rada vanredno uskladi sa potrošačkom korpom od polovine ove godine, kada su troškovi iznosili 43.000 dinara i da minimalac iznosi bar 40.000 "da bi se koliko-toliko sačuvao standard građana pri tako velikim poskupljenjima".
 
Ekonomski savetnik sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Ristić rekao je da će taj sindikat ispoštovati proceduru pregovaranja u Socijalno-ekonomskom savetu oko minimalne cene rada, ali da je Zakon o radu na strani vlasti, jer u slučaju neslaganja socijalnih partnera, sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije, odlučuje Vlada, odnosno Vučić.
 
"Tražili smo pre dva meseca da se minimalna zarada redefiniše i za ovu godinu i izračunali da su troškovi potrošačke korpe prešli 43.000 dinara, ali je taj zahtev naišao na ignorantski stav", rekao je Ristić.
 
UGS "Nezavisnost" će, prema njegovim rečima, napraviti novu kalkulaciju za januar sledeće godine i ustanoviće kakvo je raspoloženje zaposlenih, a da protest nije isključen.
 
Ristić je rekao da će UGS "Nezavisnost" ispoštovati proceduru pregovora, iako je ona formalna, kada je Vučić rekao koliko će iznositi minimalac.
 
"Predsednik je to radio i prethodnih godina, saopštavao je iznos pre početka pregovora, još u maju, ove godine je i zakasnio", rekao je Ristić. 
 
Pregovori o visini minimalne cene rada za narednu godinu počinju u avgustu, a iznos se mora utvrditi do 15. septembra. Minimalac je ove godine iznosio oko 35.000 dinara.
  • B

    19.07.2022 12:47
    V
    Treba "tetku"pitati koliko je dovoljno za cetveroclanu porodicu hrana režije benzin skola odjeca........(rata kredit/podstanar)???
  • Marko

    18.07.2022 07:37
    Strajk do pobede
    Minimalac treba da bude u rangu prosecne plate u Republici Srbiji 600 evra
  • aleksandar

    15.07.2022 11:35
    Pićuka
    hahahahahahahah hah ha , hvala ti od srca hahaha ulepša mi dan hahaha , miner 40 dinara što je 1200$ jel . ustvari ti si žuti jbg , bilo pa prošlo sad ti dobro bilo ti odlično !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija