Jutarnji list: Vučić planirao privatnu posetu Jasenovcu, ali mu Vlada Hrvatske neće dozvoliti

Aleksandar Vučić, kako saznaje Jutarnji list iz izvora bliskih Vladi, planirao je da danas privatno poseti Jasenovac i Pakrac, ali mu hrvatske vlasti neće dopustiti ulazak u zemlju.
Vučić je, prema izvorima Jutarnjeg lista, kontaktirao predsednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatno da poseti Jasenovac.
Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatnu posetu Hrvatskoj i ako želi da mu se može i pridružiti, a ako smatra da treba, da obavesti i hrvatsku Vladu.
Ovde je, prema oceni Vlade, očigledno bila namera da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice Oluje, a onda bi predsednik Srbije mogao da igra žrtvu u svojoj zemlji jer mu Hrvati nisu dozvolili da uđe u zemlju. 
 
"Nije poštovao nikakav protokol, hteo je sve da uradi bez procedure i pravila o diplomatskim odnosima. Hteo je da sa svojom TV ekipom pređe hrvatsku granicu i ovde radi šta je hteo. Ali premijer Plenković i Vlada su jasno rekli ne. Mi smo nezavisna država, članica EU i NATO, i on ovde ne može da radi šta hoće. U Hrvatskoj neće proći politika 'svesrpskog sveta'", rekao je sagovornik Jutarnjeg lista iz Banskog dvora.
 
Kako navodi list, Vučić će očigledno morati da se zadovolji posetom Gradini u Republici Srpskoj, gde se svake godine obeležava stradanje Srba u Jasenovcu, a ako želi da pređe granicu, neće mu to biti dozvoljeno.
 
"Ovde nema dobre namere, nema akta koji bi doprineo normalizaciji odnosa. On nam ne daje podatke o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o tome kako će procesuirati ratne zločine, jednostavno je hteo da to uradi kao pre Oluje, ali smo mi u Vladi jasno rekli da to ne dolazi u obzir", poručuje hrvatska Vlada, prenosi Jutarnji list.
 
Inače, Vučić je pre nekoliko dana na televiziji Pink govorio kako nijedan predsednik Srbije pre njega nije bio u Jasenovcu. Njega je brzo demantovao bivši predsednik Srbije Boris Tadić, koji je bio u Jasenovcu i Jadovnu 2010. godine. 
  • Vladan

    18.07.2022 14:56
    @@

    Srbija nije država.
  • Лиманац

    18.07.2022 09:22
    Скандал
    Поставља се питање: Да ли Хрватска води своју политику или наставља тамо где је НДХ стала када је расформирана ?
  • Bezobrazluk

    17.07.2022 15:07
    Stvarno kakav je to način da se provociraju Hrvati uoči nacionalnog praznika i slavlja povodom masovnog ubistva više od 2.000 hrvatskih civila i etničkog čišćenja njih više od 200.000, zajedno sa demokratskim bombardovanjem kolone izbeglica na teritoriji susedne zemlje? To je najsvetiji od svih svetih praznika i ne sme ga ništa ugroziti, pa ni poseta predsednika Srbije bivšem radnom logoru Jasenovac u kojem su etnički Hrvati čuvali živote etničkih Srba, Roma i Jevreja.
    Za sve ovo je kriv Đoković.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija