Nema privatnih poseta ako si državnik: Zašto Vučić ne može da "skokne" do Jasenovca?

Književnik i prevodilac Ivan Ivanji piše u autorskom tekstu za Vreme da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da "skokne" do Jasenovca.
Nema privatnih poseta ako si državnik: Zašto Vučić ne može da "skokne" do Jasenovca?
Foto: Medija centar Beograd

Kako navodi, nema privatnih poseta ako si na određenom državničkom položaju.

Ivanji je bio prevodilac Josipa Broza Tita, Marka Nikezića, Petra Stambolića, te savetnik za štampu i kulturu ambasade SFRJ u Bonu. 

U tekstu "Službeni cirkus oko privatne posete" Ivanji se prisetio kako je pre tri godine njegov prijatelj Bodo Ramelo, inače predsednik Vlade najmanje nemačke pokrajine Tiringije, želeo da ga poseti privatno, preda mu orden i večera sa njim. Međutim, to nije bilo moguće.
 
"Prvo ga je upozorio njegov protokol da posetu mora da prijavi Vladi Srbije, a nemačke službe bezbednosti da sa njim moraju da pođu dvojica naoružanih telohranitelja o čemu, naravno, moraju da se dogovore sa organima bezbednosti Srbije, pa su Ramelovi ljudi službeno od srpskih organa zatražili dozvolu za njegovu privatnu posetu meni", piše Ivanji.
 
Kako nastavlja, "privatna" poseta je odobrena pod uslovom da službeno poseti Vladu Srbije i da položi venac na spomenik žrtvama ubijenim u logoru Staro sajmiše. On je na to i pristao, a na aerodromu su ga srpske vlasti protokolarno dočekale i dodelile mu još dvojicu naoružanih pripadnika službe bezbednosti.
 
"On nije mogao nigde da makne bez manje-više diskretne pratnje četvorice telohranitelja, nemačkih i srpskih, bili su prisutni i na večeri. Izvinjavao se zbog toga, komentarisao da je to glupo, ko bi pa njega prepoznao na ulicama Beograda. Čitav taj cirkus bio je nastao zbog posete predsednika jedne pokrajinske vlade, neuporedivo manje značajnog političara od predsednika Republike Srbije. Cela Tiringija ima otprilike isti broj stanovnika kao Beograd. Ali, nema privatnih poseta ako si na određenom državničkom položaju", navodi Ivanji.
Ivanji ukazuje na to da Vučić ima iskusne eksperte u svojim službama i da su oni svakako znali da je privatnost jedne takve posete isključena. Osim toga, tu je i obostrana briga, "i zemlje domaćina, za bezbednost predsednika Srbije na tako osetljivom terenu kakav je Jasenovac, upravo i zbog toga što u Hrvatskoj ima i neoustaša i što su bilaterlni odnosi napeti zbog politički potenciranih neraščišćenih istorijskih računa", piše Ivanji.
 
Ceo tekst pročitajte na OVOM LINKU.
  • Vladan

    19.07.2022 17:01
    @SrđaNS

    Kad je u pitanju blokada mahača zarđalim kašikama, ovde u Vojvodini ima i otvorenu podršku.
  • Max Baum

    19.07.2022 13:47
    Kakav glumac
    Ovo je melodrama gdje autokrat svih Srba ne može privatno u Hrvatsku.
  • A dra

    19.07.2022 11:42
    Prepiši
    Hajde da jednom kao sav normalan svet delimo stvari na legalne i ilegalne, na uspešne i neuspele.. Ova priča nije moralno, pederski je, sramota kako ne shvataju nije dobra

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija