Srbija nazadovala: Slučaj o 500 vijetnamskih radnika u Zrenjaninu u izveštaju o trgovini ljudima

Srbija je nazadovala, konstatovano je u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu, u čiji je uvid imao Glas Amerike.
Srbija nazadovala: Slučaj o 500 vijetnamskih radnika u Zrenjaninu u izveštaju o trgovini ljudima
Foto: 021.rs
Srbija je ostala u kategoriji dva, ali je u toj državi potrebno dodatno pratiti situaciju, navedeno je u dokumentu. Razlog za to bio je slučaj sa 500 vijetnamskih radnika koji su "bili prisiljeni da rade u fabrici kod Zrenjanina koja je u kineskom vlasništvu", piše Glas Amerike.
Vlada nije u potpunosti zaštitila žrtve ili istražila verodostojne navode da je oko 500 vijetnamskih radnika bilo podvrgnuto prisilnom radu u fabrici koja je u vlasništvu Kine, piše u tekstu.
U generalnoj oceni učinka Srbije navedeno je da vlada u potpunosti ne ispunjava minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima ali, kako je navedeno, ulaže značajne napore da to učini.
 
"Vlada nije iskazala snažnije napore u borbi protiv trgovine ljudima u odnosu na prethodni izveštaj - uzimajući u obzir i poteškoće uzrokovane pandemijom korona virusa. Nedovoljno napora uloženo je u identifikovanje žrtava, kao i primenu standarda za to", navedeno je u tekstu uz napomenu da je bilo poteškoća i u specijalizovanim ustanovama za zbrinjavanje oštećenih.
 
Kao preporuke u borbi protiv trgovine ljudima navedeno je preduzimanje istraga, krivičnog gonjenja i kažnjavanja trgovaca ljudima, kao i zvaničnika koji su povezani sa time. Deo njih odnosi se i na slučaj vijetnamskih radnika i više drugih oblasti. U izveštaju se podseća da podaci prikupljeni tokom poslednjih pet godina ukazuju da su žrtve trgovine u Srbiji žene koje krijumčari koriste kao seksualno roblje u zemlji, ali se one krijumčare i širom Evrope, posebno u Austriju, Nemačku, Italiju i Tursku.
 
Muškarci iz Srbije se koriste kao radna snaga, posebno u sektoru građevinarstva, u evropskim zemljama (uključujući Austriju, Belgiju, Hrvatsku, Francusku, Nemačku, Italiju, Luksemburg, Crnu Goru, Rusiju i Švajcarsku) i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
 
Države su rangirane u tri kategorije, prvu, drugu i treću, s tim da druga ima i potkategoriju, koja podrazumeva dodatno praćenje situacije neke države u borbi protiv trgovine ljudima.
 
Izveštaj Stejt departmenta o trgovini ljudima jedan je od najsveobuhvatnijih izvora informacija o borbi protiv trgovine ljudima koju sprovode vlade širom sveta. Prvi dokument objavljen je 2001. godine.
  • Pavle

    20.07.2022 09:40
    Ekstremi iskorištavanja ljudi
    Retko se čuje podsećanje da je "trgovina ljudima" politički korektniji naziv za trgovinu robljem. S druge strane, većina na planeti ima mali stepen slobode - ali i iluziju da su slobodni.
    Obavezna lična karta, pasoš za preko linije, često i viza. Obavezno bar 8 godina dresure u školi. Dobro je što ne znamo za bolje.
  • predrag

    20.07.2022 09:18
    Nije li trgovina fudbalerima isto 'trgovina ljudima' ??
    To je licemerstvo zapadnih drustava.
    Ni te devojke niko ne tera na silu da se prodaju radi lagodnog zivota !
    A ovo, da strana zemlja/ fabrika zaposljava strance u SRB, to je cudan rezultat cudne politike (u svadji sa svim komsijama, pa trazimo prijatelje na kraju sveta).
    Kinezi jesu prijatelji odavno, ali imaju neki cudan odnos prema radnicima iako su komunisticka drzava, cudan za nas odnos prema ljudima.
  • Naprdnjacka Smrdija

    20.07.2022 08:02
    Ali to nije bitno
    Hajde da pricamo o Jasenovcu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija