U Skupštini Srbije biće 117 "novajlija", tri penzionera i trojica koji ulaze u deveti mandat

Od 250 poslanika koji čine Skupštinu Srbije, 105 nastavljaju poslanički staž iz prethodnog saziva, dok će se čak 117 prvi put naći u klupama parlamenta.
U Skupštini Srbije biće 117 "novajlija", tri penzionera i trojica koji ulaze u deveti mandat
Foto: 021.rs
Prema podacima "Otvorenog parlamenta", koje prenosi Blic, deveti poslanički mandat, kada bude počeo da teče staž novog parlamenta, imaće poslanici Veroljub Arsić, Igor Bečić i Aleksandar Čotrić. U Skupštini će, od 12 izbornih lista koje su prešle cenzus, biti predstavnici 25 stranaka i pokreta.
Najviše predstavnika pojedinačno imaće Srpska napredna stranka - 98, zatim Socijalistička partija Srbije - 22, dok je na trećem mestu Stranka slobode i pravde sa 17.
Nove skupštinske rasprave vodiće mahom pravnici i ekonomisti, čija su zanimanja najviše zastupljena u parlamentu, dok su u prvih pet i prosveta, inženjerstvo, medicina i političke nauke.
 
Podaci pokazuju da među poslanicima nema nezaposlenih, a penzionerske dane u Skupštini će provoditi 13 poslanika.
 
Najstariji poslanik je Vladeta Janković (82), dok je najmlađi Nikola Bokan (23). Predstavnici budućeg saziva pretežno su rođeni između 1970. i 1979. godine, dok je parlament u "zrelom dobu", sa prosekom godina 47. Mlađih od 30 godina je 14 poslanika.
 
Prosečno najstarija izborna lista je "Koalicija Albanaca Doline", koja ima jednog poslanika sa 58 godina, a za njom sledi koalicija NADA čiji je prosek 52,9 godina. Najmlađa lista je SDA Sandžaka, sa prosečnom starošću od 34,5 godina.
 
Kada je reč o polnoj strukturi, manje zastupljeni pol, žene, nije dostigao željenih 40 odsto učešća, iako jeste blizu tog broja 38,40, pa će u Skupštini biti 96 poslanica.
 
Među poslanicima najviše je onih iz Beograda, koji su zastupljeni sa 42 odsto. Sledi Južnobački okrug sa 12 odsto, dok je na trećem mestu Raški okrug - 5,2 odsto. Čak 16 okruga prisutno je sa manje od pet poslanika, odnosno manje od dva odsto.
 
Najveći udeo poslanika iz Beograda imaju "Zavetnici" - 70 odsto, dok manjinske liste nemaju nijednog poslanika sa prebivalištem u prestonici.
  • Gambit

    24.07.2022 01:20
    A ja ... gde sam ja u vecini parlamentarnoj
  • jovica s brcima

    22.07.2022 06:47
    ovaj najmladji koje iskustvo ima? koje zasluge? a da tatu koji predvodi Hercegovacki klan koji lako podrzi vladajucu vecinu.... Becic ko mortadela na 9 koluta se sece... pevoj Corbo pevaj rode..... zbogom Srbijoooooooooo
  • KanBo

    22.07.2022 01:17
    Hahah
    Sin Tomislava Bokana, sjajno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija