Vodostaji reka u Srbiji blizu biološkog minimuma

Vodostaji reka u Srbiji su na jako niskom nivou, blizu biološkog minimuma i takva situacija će potrajati do septembra, izjavio je hidrolog Dejan Vladiković.
Vodostaji reka u Srbiji blizu biološkog minimuma
Foto: 021.rs (arhiva)
On je objasnio da su na 140 mernih stanica u Srbiji domeni podeljeni na pet nivoa - niski, srednje niski, srednji, srednje visoki i visoki, a da niski i srednje niski nivoi dominiraju na rekama.
"U ovom trenutku, najniži vodostaji su na Velikoj Moravi, Južnoj i Zapadnoj Moravi, na celom slivu reke Save. Što se tiče Dunava, tu je za nijansu povoljnija situacija jer smo imali manji porast tako da je tu srednje niski nivo, kao i na Tisi", navodi Vladiković.
Dodaje da su vodostaji u rangu najnižih nivoa koji su na našim rekama zabeleženi.
 
Vladiković kaže da je jako mala verovatnoća da vodostaji budu još niži, jer sada su na nekoj granici na kojoj se izdaju hidrološka upozorenja i alarmi.
 
"To znači da je to na granici tečenja i da se količina kiseonika u rekama lagano smanjuje što ima uticaja i na živi svet na rekama", naveo je.
 
Na osnovu prognoza, kaže Vladiković, takva situacija će se nastaviti do kraja avgusta jer ćemo imati deficit padavina.
 
"Biće retkih pojava sa olujnim karakterom koje ne mogu da pomognu da se vodni bilans popravi. Mi očekujemo da će slična situacija trajati do početka septembra", navodi hidrolog.
 
On naglašava da to nije neuobičajena pojava, te da se, zbog klimatskih promena, sada češće pojavljuju visoke i niske vode sa velikim efektima.
 
"Niski vodostaji su u Srbiji karakteristični od jula do početkom septembra i mi se za tu pojavu pripremamo od juna", navodi Vladiković i dodaje da je slična situacija bila 2003, 2011. i 2012. godine, kada smo imali apsolutno minimalne vodostaje.
  • Rale

    24.07.2022 16:36
    Komentatori opsednuti Vučićem i SNS-om. Kakva klima, kakva Planeta, kakvi bakrači. Pa nije SNS centar svemira, ni Bog, u šta već verujete.
  • Petar

    24.07.2022 09:15
    "Dunav i dalje opada.Pratite strane meteo izvestaje, domaci lazu i rade kako gazda kaze."

    Ne znam na šta tačno mislite kad kažete da domaći lažu, poslednjih nekoliko godina manje-više redovno pratim izveštaje hidrometeorološkog zavoda za vodostaj i temperaturu Dunava u NS (zbog pecanja najviše) i nisam primetio nesaglasnosti sa onim što sam video svojim očima.

    Ako ima neslaganja sa 'stranim meteo izveštajima', može biti da strani izveštaji koje Vi gledate nisu u redu.

    https://www.hidmet.gov.rs/latin/hidrologija/izvestajne/prognoza.php?hm_id=42035

    Daleko od toga da branim ili hvalim javnog službenika kojem je jedini 'posao' da jednom dnevno očita vodostaj (daljinski kako tvrde, ili možda lično službenim vozilom Toyota Hilux), ali nema potrebe iznositi neargumentovane neistine.

    PS. Mislio sam da su 'gazde' stranci, zbod toga me dodatno zbunjuje Vaš komentar.
    Takođe, vodostaj Dunava u NS je izuzetno nizak (blizu rekordno niskim vodostajima) još od početka marta. A koliko se ja sećam još od prošlog septembra je vodostaj bio ispodprosečno nizak (sa izuzetkom kraćih perioda kada se dizao iznad proseka).
  • NS

    24.07.2022 07:44
    I šta kaže, od juna se pripremaju! Znam za pripreme za visok vodostaj, ali za nizak? Jako neozbiljno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.