Pojedine vrste goriva skuplje na auto-putu: Razlika u ceni nije zanemarljiva

Naftne kompanije mogu same da formiraju cene za obogaćena goriva, koja su nekada i jedina dostupna na pumpama. Cene su na auto-putu veće nego u gradu, a razlika u ceni nije zanemarljiva, piše RTS.
Pojedine vrste goriva skuplje na auto-putu: Razlika u ceni nije zanemarljiva
Foto: Pixabay
Kada se vraćao iz Subotice, taksista Boško Jakovljević bio je primoran da sipa skuplje gorivo obogaćeno aditivima na auto-putu, i to po ceni od 243 dinara. Običan dizel, čiju maksimalnu cenu više od pet meseci reguliše Vlada Srbije, nije bio dostupan na dve pumpe na kojima se zaustavljao.
"Smatram da je nemoguće i da nije baš apsolutna istina da na auto-putu nema običnog dizela, već isključivo taj obogaćeni koji je daleko skuplji. Mislim da oni tu razliku između ograničene cene i slobodnog tržišta pokušavaju da nadomeste na taj način što će povećati prodaju obogaćenog dizela i obogaćenog benzina", kaže za RTS Jakovljević, direktor Taksi komore.
Vlada je regulisala iznos maksimalne cene benzina BMB 95 i evrodizela, i ni na jednoj benzinskoj stanici u Srbiji one ne smeju biti veće od propisanih.
 
Ove nedelje cena dizela ostaje 215 dinara, a od danas će benzin koštati 190 dinara, što je za dva dinara manje. Ipak, za sva ostala goriva, koja su nekada i jedina dostupna, naftne kompanije mogu same da formiraju cene.
 
Na pumpi koju je ekipa RTS-a obišla na auto-putu bilo je i "običnih" i skupljih goriva, a razlika u ceni nije zanemarljiva.
 
Maksimalne dozvoljene cene benzina BMB 95 i evrodizela nisu bile veće od propisanih, dizel obogaćen aditivima bio je 15 dinara skuplji, a benzin 25 dinara.
 
Obogaćena goriva skuplja na auto-putu
 
Ko sipa goriva obogaćena aditivima, treba da zna da su skuplja na pumpama na auto-putu u odnosu na pumpe u gradu.
 
Na pitanje zašto se znatno razlikuju cene, trenutno samo obogaćenih goriva na auto-putu u odnosu na cene u gradu, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kažu da ne postoji zakonsko ograničenje koje bi maloprodavce obavezalo da isto gorivo prodaju po istoj ceni u svim maloprodajnim objektima,
 
"Tako je i kod mnogih drugih, ako ne i kod svih proizvoda ili usluga. Razlika u ceni na auto-putu i van njega je u prvom redu posledica znatno većih troškova rada benzinskih stanica na auto-putu", navedeno je u pisanom odgovoru.
 
Rad benzinskih pumpi kontroliše tržišna inspekcija pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Na pitanje koliko često izlaze na teren, ekipa RTS-a još uvek čeka odgovor.
 
Za sve vozače, savet je da kada kreću na put, kad god su u prilici, benzin sipaju na pumpi u naselju. Uz to, uvek treba proveriti da li merač kreće od nule i šta piše na računu.
  • Www

    30.07.2022 14:43
    Da se malo vratimo običnom gorivu i koliko su cene kod nas veće nego u Hrvatskoj, tamo je dizel 12,89 kuna ili 1,71 e ili ti 201 dinar, a kod nas 215, ostaje pitanje da li smo mi stvarno toliko glup narod kada pristajemo na svakodnevnu pljačku..
  • Jaa

    30.07.2022 14:24
    jos pre tri godine sam na auto put placao benzin izmedju 200 I 210 dinara, u rusiji sto si dalje od civilizacije benzin sve jeftiniji, necu da vam kazem cenu jer necete verovati
  • DachaNS

    30.07.2022 13:30
    U Mađarskoj
    je ista cena goriva na autoputu i negde u nekoj zabiti ...nije teško to dovesti u red i kod nas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija