Nikitović o demografskom problemu: Neće Novi Sad ostati bez stanovnika, ali već je neuslovan

Naučni savetnik u Institutu za društvene nauke Vladimir Nikitović izjavio je da je "regionalna depopulacija naš najveći demografski problem".
Nikitović o demografskom problemu: Neće Novi Sad ostati bez stanovnika, ali već je neuslovan
Foto: 021.rs
Nikitović napominje da "neće propasti ni Beograd, ni Niš, ni Novi Sad, propašće manji gradovi koji su osnova razvoja jedne države".
"Negativne emigracione stope iz većine gradova u Srbiji neće promeniti mere koje stimulišu rađanje. Nastaviće se porast stanovništva u Beogradu, Novom Sadu...iako ti gradovi, takvi kavi su, postaju neuslovni za ovoliki broj stanovnika", rekao je za "Danas" Nikitović, jedan od autora stude "Ljudski razvoj kao odgovor na demografske promene".
Kako je naveo, "ako se nastave postojeći trendovi u stopama rađanja i doživljenja - što podrazumeva njihovo blago poboljšanje - 18 od 25 oblasti u Srbiji bi do 2100. godine izgubilo više od polovine svog stanovništva".
 
"Borska oblast bi dočekala kraj ovog veka bez mladog stanovništva, što je već sad slučaj u nekim naseljima u tom području. Čak i kada bi se ostvario scenario viskog fertiliteta, koji podrazumeva idealno sprovođenje politike usmerene ka povećanju broja rođenih, u 12 od 15 oblasti bi se taj broj stanovnika više nego prepolovio do 2100. godine", rekao je Nikitović.
  • Svoj

    04.08.2022 17:30
    Povratak na selo
    Treba zabraniti dalje imvesticije u BG,NS i NI a davati subvencije za inbesticije u selima i manjim gradovima. Ali svi samo podrzavaju ideje slicno oboj ali niko da ih sprovede
    Ja bih u BG umesto metroa koji ce kostati 10 milijardi evra ponudimo neogradjanima po 30 000 eur da se presele u neko drugo mesto manje od 500 000 stanovnika. Tako cemo smanjiti za 100 000 stanobnika BG I vise im nece trebati metro

  • Marija

    03.08.2022 18:58
    @ćuko
    Ne radi se o slobodnom parkingu preko leta, bude on slobodan i kad su druga godišnja doba, primeti se to u zgradi da je manje stanara. Za ostalo, živi bili pa videli!
  • Sabahudin

    03.08.2022 13:56
    Omerović
    Born in Betania! Ostali: nosite se u 3 P.M.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.