Đorđević: Malo verovatno da ne postoje osnovi za krivično gonjenje za nesreću u rudniku Soko

Narodna poslanica Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd Biljana Đorđević ocenila je danas da je malo verovatno da ne postoje osnovi za krivično gonjenje zbog nesreće u rudniku Soko.
 Đorđević: Malo verovatno da ne postoje osnovi za krivično gonjenje za nesreću u rudniku Soko
Foto: 021.rs
"Isto tako sumnju uliva i to što porodicama preminulih rudara nije dopušten uvid u spise", navela je Đorđević u saopštenju.
Ona je podsetila da je Zeleno-levi klub podneo prvog dana skupštinskog zasedanja zahtev za formiranje Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa pogibijom osam rudara.
"Podsećamo da Anketni odbor ima pravo da od državnih organa traži podatke, isprave i obaveštenja, kao i da uzima izjave od pojedinaca koje su mu potrebne za izvršenje zadataka i dužnosti utvrđenih ovom odlukom", dodala je ona.
 
Ona je navela da je uz zahtev za formiranje tog odbora, njihov poslanički klub tražio i odgovore o tome šta su nadležni organi preduzeli na utvrđivanju svih oblika pravne odgovornosti u vezi sa tom nesrećom, da li je vršena redovna kontrola ispravnosti sistema za detekciju opasnih gasova, kao i da li su preduzete mere za utvrđivanje odgovornosti rukovodstva radnika ili nadzornih organa.
 
Upitali su i koje rudarske inspekcije su vršila nadzore i da li postoje nalazi tih nadzora, na koji način su u tom predmetu postupali Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu, Više javno tužilaštvo u Nišu, Republičko javno tužilaštvo, kao i zbog čega porodicama poginulih rudara nije bio obezbeđen uvid u spise predmeta od strane postupajućeg tužilaštva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.