DS će Skupštini predložiti uvođenje socijalnih penzija, kao i smenu Olivere Zekić i Nedimovića

Poslanici Demokratske stranke (DS) najavili su danas da će Skupštini Srbije podneti inicijativu za usvajanje Zakona za vraćanje penzija.

Najavili su da će podneti i zahteve za smene predsednice Saveta Regulatornog tela za elektronske merije (REM) Olivere Zekić i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića.

Predsednik DS i potpredsednik parlamenta Zoran Lutovac objasnio je novinarima u Skupštini da će inicijativa o Zakonu za vraćanje penzija biti gotova u prvoj polovini septembra, kada će je i predati, kao i da na njoj rade stručnjaci sa univeziteta zajedno sa predstavnicima civilnog sektora.

"Zakon služi za vraćanje poverenja građana u penzioni sistem, koje se izgubilo onog trenutka kada je vlada ušla u ono što su gradjani zaradili", kazao je Lutovac, govoreći o merama fiskalne konsolidacije kojima su smanjene penzije nekoliko godina ranije.
 
Po njegovim rečima, oko 200.000 penzionera koji su u medjuvremenu preminuli su izgubili pravo da im ta sredstva budu vraćena, ali da trenutno razmatraju da se u zakonu koji pripremaju omogući porodicama preminulih da potražuju ta sredstva.
 
Lutovac je istakao i da će DS pokrenuti inicijativu za uvođenje socijalnih penzija, koje bi pripale najugroženijim licima koja nemaju ostvareno pravo na penziju.
 
Govoreći o zahtevu za smenu Olivere Zekić, potpredsednica DS i narodna poslanica Tatjana Manojlović istakla je da je za taj zahtev potrebno 20 potpisa poslanika, koje po njenim rečima imaju u ovom trenutku, ali dodala da očekuje da će imati mnogo više.
 
Objasnila je da će o tom zahtevu, koji će podneti zbog elaborata REM-a za dodelu nacionalnih frekvencija televizijama Pink, Hepi, B92 i Prva, koji je ocenila kao "uvredu zdravom razumu", razgovarati sa svim opozicionim parlamentarnim strankama.
 
Po rečima Manojlovićeve, u elaboratu REM-a se ne može videti zbog čega su nacinalne frekvencije poverene baš tim televizijama, uz ocenu da je sam postupak konkursa za dodelu frekvencija bio "demonstracija moći, a da je to regulatorno telo postupalo kao produžena ruka vlasti".
 
"Sve te četiri televizije plasiraju iste informacije o (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću, kao da postoji dirigent koji sve to diriguje", kazala je ona.
 
Poslanica te stranke Dragana Rakić se osvrnula na zahtev za smenu ministra Nedimovića i istakla da se to odnosi i na zabranu njegovog izbora u novi saziv Vlade Srbije, navodeći da su "vlada i Nedimović uništili poljoprivredu zabranom i kasnije ograničavanjem izvoza pojoprivrednih proizvoda".
 
"Ta uredba je bila nepotrebna, jer naša država ima viškove", navela je Rakić i ocenila da je poljoprivrednicima trebalo omogućiti izvoz u trenutku kada su cene tih proizvoda u svetu bile veoma visoke.
 
Ona je istakla da DS u potpunosti podržava zahteve poljoprivrednika koji protestuju širom Srbije, navodeći da su oni "sa pravom na ulicama umesto na njivama".
 
Rakić je istakla da, između ostalog, poljoprivrednici sa pravom traže veću otkupnu cenu suncokreta, kao i mogućnost da dizel toče na svim pumpama, a ne samo na onim "Naftne industrije Srbije" (NIS).
  • afak

    10.08.2022 07:08
    siguran
    sam da će energični lutovac mnogo uraditi zajedno sa ds -om , velike stvari su uradili dok su bili na vlasti , 400 000 radnika je moralo da bude otpušteno , zato i imaju stabilnu podršku od 0,5 % ! zar se oni stvarno nadaju da će ikad više biti na vlasti , štetočine žute !
  • r

    09.08.2022 18:08
    r
    Socijalne penzije trebalo je uvesti juče, a ne da. se odugovlači iz godine u godinu, kad se zna da većini radnika firme ne uplaćuju u penzioni fond, a država ih ne tera da to rade a radnik strada.
  • Boban

    09.08.2022 18:04
    Boban
    Jasam radno,sposoban 43 godine i razmisljam: ako dozivim penziju nejce imati od cega i koga dami daju jer nejce biti,naroda a samim tim i para! Cekam radnu vizu da pobegnem sa porodicom i spasim se!!! Ostati ovde je cisto,gubljenje svega!!! A kada,pogledam...vise od pola miliona,penzionera prima manje od 30 hiljada dinara,stoje vise od ponizavajuceg...cista,smrt od siromastva!!! Iskreno i nije mi zao tih ljudi,sami su ovo trazili i dobili!!! Covek sam sebi,trazi i borise za zivot i srecu u njemu a ne da prepustis,nekom politicaru,stranci...AV je penzionere,bukvalno istrebio jer za 5 godina tesko da 20% prezivi!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija