Guvernerka kaže da je nedopustivo poskupljenje autoosiguranja, ali ne navodi šta će NBS da preduzme

Guvernerka Jorgovanka Tabaković izjavila je da je odluka Udruženja osiguravača Srbije da podignu cenu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, urađena bez konsultacije sa NBS.
Guvernerka kaže da je nedopustivo poskupljenje autoosiguranja, ali ne navodi šta će NBS da preduzme
Foto: 021.rs

Ona je navela da je odluka nedopustiva i da je centralna banka ne bi odobrila.

"To što je urađeno je nedopustivo, jer utiče na inflaciju. Reč je o obaveznom osiguranju i nije se moglo bez regulatora ići u takvu odluku, a mi je svakako ne bi odobrili, jer po našim podacima, postoji dovoljnost te premije i dovoljno mogućnosti da se isplaćuju štete i nije bilo potrebe da se za tim posegne", kazala je Tabaković.
Na pitanje novinara da li će NBS nešto uraditi po tom pitanju i da li će se cena premije vratiti na stari nivo, ona je kazala da "po običaju u NBS prvo uradimo, pa onda saopštavamo", ali nije iznosila detalje.
 
"Vara se ko misli da će NBS to ćutke da posmatra", kazala je Tabaković.
 
Guvernerka je istakla da učešće cene tog osiguranja u inflaciji nije beznačajno.
 
"Obavezno osiguranje korisnika motornih vozila od štete pričinjene trećim licima imalo je cenu od 10.742 dinara da bi se povećalo 22 odsto. Učešće ove usluge u indeksu potrošačkih cena je 0,67 i ako je povećanje te cene od 22 odsto, to ukupnu inflaciju podiže za 0,13 procentnih poena, a baznu inflaciju, koja je u Srbiji najniža, podiže za 0,30 procentnih poena", rekla je Tabaković.
  • Pera

    12.08.2022 22:39
    Vracaj pare
    A sta ce biti sa nama kojima je vec naplacena viša cena? Hoće li neko vratiti razliku?
  • Zemlja čudesa

    12.08.2022 08:38
    @H
    Zato što je OBAVEZNO... Ono što možeš i ne moraš kupiti ima tržišne cene, a ono što moraš da platiš ne sme biti ucena i reketiranje. Konkretno, osiguranje moraš da platiš ako imaš vozilo (zakonom propisano), i ako ti je vozilo sredstvo za rad ucenjen si da platiš bilo koju cenu ili da ostaneš bez posla.
  • H

    12.08.2022 07:51
    Meso, ulje, benzin....
    Pa sve ode i za više od 22%, zašto je onda autoosiguranje problem?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.