MUP: Istraga o tome da li su policajci na Zvezdari prekoračili ovlašćenja

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će pokrenuti disciplinski postupak protiv nekoliko policajaca stanice na Zvezdari, ukoliko se utvrdi da su prekoračili ovlašćenja.
MUP: Istraga o tome da li su policajci na Zvezdari prekoračili ovlašćenja
Foto: 021.rs (ilustracija)

Na amaterskom video zapisu jednog od očevidaca, snimljenom mobilnim telefonom, vidi se građanin koji sedi na zemlji, okružen trojicom policajaca, u civilu i uniformi, koji viču na njega, da bi ga onda i udarili pre nego što se podigao, kada su ga, uz udarac s leđa, uveli u zgradu stanice.

Prema navodima iz odgovora koji je MUP dostavio Fonetu, u policijsku stanicu Zvezdara je 10. avgusta uveče, bez poziva, došao pedesetčetvorogodišnji muškarac, "prilikom čega je narušavao javni red i mir, vređao državu, pretio i psovao policijske službenike".
Pošto je odbio da se legitimiše, ukazuje MUP, muškarac je izašao iz stanice gde su ga policajci stigli i opet doveli u službene prostorije.
 
Protiv tog muškarca, kako je najavio MUP, biće podnete odgovarajuće prekršajne prijave, u skladu sa zakonom, dok će Policijska stanica Zvezdara preduzeti neophodne mere i radnje radi utvrđivanja činjeničnog stanja povodom postupanja policajaca prema njemu.
 
Član 110. Zakona o policiji predviđa da se fizička snaga može upotrebiti, radi odbijanja napada, savlađivanja otpora ili sprečavanja samopovređivanja osobe. Prema odredbama Zakona, sa upotrebom fizičke snage se prestaje čim prestane napad ili otpor osobe prema kojem je sila upotrebljena.
 
Prema članu 67. tog zakona, u primeni ovlašćenja policajac postupa humano i poštuje dostojanstvo, ugled i čast svakog lica i druga ljudska i manjinska prava i slobode građana, dajući prednost pravima ugroženog u odnosu na ista prava lica koje ta prava ugrožava i vodeći računa o pravima trećih lica.
 
O svakoj upotrebi sredstava prinude policajac u pisanoj formi podnosi izveštaj nadređenom što je pre moguće, a najkasnije 24 časa od upotrebe sredstava prinude, propisano je članom 108. Zakona o policiji.
  • @Zemlja čudesa

    12.08.2022 23:04
    Ne znam gde ste videli da se spominje tužilaštvo.
    "Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će pokrenuti disciplinski postupak protiv nekoliko policajaca stanice na Zvezdari, ukoliko se utvrdi da su prekoračili ovlašćenja."

    A da li su prekoračili ovlašćenja prvo će (navodno) da utvrđuje PS Zvezdara.
    "Policijska stanica Zvezdara će preduzeti neophodne mere i radnje radi utvrđivanja činjeničnog stanja povodom postupanja policajaca prema njemu."

    U prevodu, ako oštećeni ne podnese krivičnu prijavu protiv policajaca, slučaj neće doći ni do Unutrašnje kontrole. A ako je podnese, tek onda će slučaj stići do tužilaštva (verovatno), unutrašnja kontrola će po zahtevu tužilaštva sprovesti istragu, neće ništa otkriti, i prijava će biti odbačena zbog nedostatka dokaza (kao i sve slične prijave pripadnika MUP)
  • Zzx

    12.08.2022 21:02
    Uvek je isto
    Sve zavisi od toga šta odgovara režimu, sve ostalo će se lako izmontirati/prikriti.
  • Joja

    12.08.2022 20:01
    Te članove zakona kao i celi zakon možete mačku o rep.
    Mislim da ni jedan policajac ne zna ni da postoji niti ds se na njega odnosi nekakav zakon o policiji.
    Praksa to potvrđuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.