Razmatra se novi model kombinovanog testa za osmake

Pred budućim osmacima bi od naredne školske godine mogao da se nađe drugačiji koncept kombinovanog testa male mature.
Razmatra se novi model kombinovanog testa za osmake
Foto: Pixabay
Sadašnji koncept sadrži pitanja iz pet predmeta - biologija, istorija, geografija, fizika i hemija.
U Ministarstvu prosvete potvrdili su za Tanjug da se u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, sagledava kvalitet završnog ispita i razmatra mogućnost promene koncepta kombinovanog testa.
Godinama unazad svršeni osmaci u sklopu male mature polagali su, osim maternjeg jezika i matematike, i kombinovani test koji je sadržao pet oblasti, a junsko testiranje sedmaka koji su birali jednu oblast u kombinovanom testu je pokrenulo ideju da taj koncept bude primenjen od naredne školske godine.
 
Analizu rezultata junskog testiranja priprema Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, kako kažu u Ministarstvu, a nakon što im bude dostavljen predlog programa završnog ispita, oni će se obratiti Nacionalnom prosvetnom savetu, koji će u skladu sa svojom nadležnošću dati mišljenje o tom predlogu.
  • Supervizor

    15.08.2022 07:50
    Besmislica
    Testiranje vratiti u srednje škole. Svuda se prepisuje. Dežurni pomažu učenicima. Direktori ulaze i nose rešenja deci. Prepisivanje dozvoljeno. I već godinama imamo situaciju da dete kome su poklanjane dvojke (jer u oš "deca ne smeju imati 1"), na testu osvoje nerealno velik broj bodova i na listi budu ispred onog koji je imao bolji uspeh u školovanju ali nije prepisivao. Generacije su polagale u školi i kojoj se upisuju, i nije bilo nikakvih "stresova". Uostalom i treba da se navikavaju da život nije samo zezanje.
  • Pićuka

    14.08.2022 16:20
    Jedino je realno da za svaku srednju školu i fakultet postoji strukovni test. Ovakvi uopšteni testovi su besmisleni.
  • maltetirate decu

    14.08.2022 12:06
    Ja sam da ukinu stresove deci i polaganja kojekakva. Ima dovoljno skola da se deca upisu gde hoće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija