Više od milion tona uglja koji treba da stigne u Srbiju "zarobljeno" u Bugarskoj

Zbog tronedeljne obustave plovidbe na Dunavu u Bugarskoj, na sektoru Belane, zarobljeno je više od milion tona uglja iz bugarskih rudnika koji treba da stigne u Srbiju.
Više od milion tona uglja koji treba da stigne u Srbiju "zarobljeno" u Bugarskoj
Foto: Pixabay
Ovo je izjavio pomoćik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.
 
Kovačević je rekao Tanjugu da su u toku pregovori sa nadležnima u Bugarskoj da se u Belane spusti naša mehanizacija, kako bi se omogućio prolaz brodovima ka Srbiji i dodao da vodni saobraćaj kroz našu zemlju funkcioniše bez smetnji, iako su na snazi mere ograničenja zbog niskog vodostaja.
 
"Nizvodno od Srbije na sektoru Belane pre tri nedelje je došlo do potpune obustave plovidbe, rumunska mehanizacija je izašla na teren kako bi uradila bilo koje preventivne radove da bi se određeni nivo plovnosti stvorili u Belanama, a trenutno mi pregovaramo sa Bugarima da i mi spustimo pomoć i deo mehanizacije. Jer, se pojavljuju u tom delu još dva kritična sektora gde može da dođe do potpune obustave plovidbe", objasnio je pomoćnik ministra.
 
Kada je reč o našoj zemlji, Kovačević kaže da su na snazi mere ograničenja, ali da za sada nema obustave plovidbe na vodotokovima kroz Srbiju.
 
Ocenio je da obustava vodnog saobraćaja u Bugarskoj mnogo utiče na našu ekonomiju, jer ne samo da je ometen transport energenata, već je obustavljen i ka luci Konstanca izvoz i uvoz naših žitarica i đubriva, kao i sirovina koje koriste železare.
 
Dodao je da je dobra stvar što velike količine uglja iz Rumunije dolaze u našu zemlju Dunavom iz luka Orsava i Tunu Severin.
 
Kako je rekao, kada se naša mehanizacija spusti u sektor Belane u Bugarskoj, Srbija više neće zavisiti od prirodnih nepogoda, niti od bugarske administracije.
 
Kada je u pitanju plovnost reka kroz Srbiju, Kovačević je istakao da su kritične tri deonice: kod Čortanovaca gde je došlo do suženja širine plovnog puta sa 180 na 120 metara, Futoga gde se pojavio sprud koji je ušao u kinetu plovnog puta i Baričke ade na Savi.
 
Prema njegovim rečima, na sva tri mesta je postavljena mehanizacija kako bi se preventivno obezbedio plovni put, ukoliko dođe do dodatnog pada vodostaja.
 
Na pitanje kakve su prognoze i kada će se vodostaj stabilizovati, Kovačević je rekao Tanjugu da je situacija neizvesna iako je palo dosta kiše u poslednjih par dana, koji je povoljno uticao na srednji tok Dunava kod Mađarske.
 
"Potrebne su nam padavine malo duži vremenski period, kako bi došlo do dugoročne stabilizacije jer je Dunav ogromna reka, nama je potrebna stabilizacija hidrološkog stanja od Nemačke do Bugarske da bi se podigao nivo vode", kazao je Kovačević.
  • Zla...

    23.08.2022 19:07
    A brodovi?
    Šta je sa 23 nemačka ratna broda iz II sv. rata kod Prahova koji su natovareni eksplozivom?
    Bezbedan li je plovni put Dunava?
  • Ninke

    23.08.2022 18:25
    Vodostaj
    Koji genijalci ovi nasi "energeticari" pecenjari.
    Nivo reke ne zavisi od kise nego od snega, a snegova ni u alpima nema.
  • Dule

    23.08.2022 17:33
    fikSNS ideje
    Baš će vam Bugari dozvoliti da rovite bagerima po rečnom koritu tako nešto samo našim "srtručnjacima" može pasti na pamet

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.