Prevare prodavaca od vrata do vrata: Ponude robu za 790 dinara, a onda u ugovoru piše 100.000

Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača (NOPS) saopštila je da poslednjih dana dobija povećan broj prijava potrošača na jednu firmu koja se bavi prodajom od vrata do vrata.
Prevare prodavaca od vrata do vrata: Ponude robu za 790 dinara, a onda u ugovoru piše 100.000
Foto: Pixabay
"Poslednjih dana dobijamo povećan broj prijava potrošača na firmu 'Empero line' koja se bavi prodajom od vrata do vrata. Prilikom pozivanja potrošača u cilju ugovaranja dolaska prodavca na adresu saopštava im se iznos od 790 dinara mesečno na godinu dana. Nakon obavljene posete potrošačima ugovor se znatno promeni i iznosi neverovatnih 99.990 dinara?!", navodi se na sajtu ove organizacije za zaštitu potrošača.
Oni upozoravaju da potrošači moraju da pročitaju svaki ugovor pre potpisivanja i da sa povećanom pažnjom pristupe svakom ovakvom slučaju.
"Nije dovoljno verovati, jer postoje i oni 'trgovci' kojima je jedino bitno da ostvare profit bez obzira na posledice", naglašavaju u NOPS-u.
 
Kako se navodi, upućen je i zahtev imenovanom trgovcu da bez odlaganja prestane sa ovakvom praksom.
 
"Ukoliko ne postupe po zahtevu pokrenućemo postupak u cilju zaštite prava potrošača", navedeno je u saopštenju.
 
Iz potrošačkih organizacija upozoravaju građane da je najvažnije da robu kupuju od registrovanih prodavaca jer tada mogu da budu sigurni da u slučaju da nešto ne bude u redu, mogu da se zaštite i ostvare svoja prava.
 
Ovog leta ima mnogo primedbi građana koji su žrtve trgovaca koji nude različite proizvode sa zdravstvenim efektima. Roba poput prekrivača, masažera i uređaja za čišćenje, koji su dobor obučeni trgovci ranije nudili na prezentacijama, sada se prodaje tako što oni pozivaju kupce telefonom i tako im predstavljaju ponudu koja se "ne odbija". Obično je reč o prodaji robe na više rata, uz obavezne poklone, a kada se oni odluče za kupovinu, roba se isporučuje na kućnu adresu.
 
U takvim slučajevima, kupci ne uspevaju da raskinu sporan ugovor niti da stupe u kontakt sa prodavcima Iz NOPS-a napominju da je važno da kupci znaju da u ovakvim vrstama trgovine postoji zakonski rok od 14 dana da se odustane bez ikakvih posledica pod njih, a ukoliko ne uspeju, mogu da se obrate za pomoć pravnicima koji rade u okviru Savetovališta za potrošače.
 
Pravnici ističu da u ovakvim ugovorima ima dosta nepravilnosti, a najčešće je to što im prilikom kupovine nije priložen i obrazac za odustanak od kupovine na koju imaju pravo po zakonu. U potrošačkim organizacijama podsećaju da je važno znati da u slučaju da trgovci koji robu prodaju van poslovnih prostorija, kupcima ne dostave ovaj obrazac, kupci imaju pravo da od ugovora o kupovini odustanu u roku od godinu dana.
  • povatajte ih

    24.08.2022 12:16
    Zovu me i na fiksni i mobilni.
    Predstavljaju se kao da je sad to jedina bitna stvar i da bez njih ne mogu. Ucenjuju i sve za moje dobro nude jer ću jedino ako im platim preživeti.
    Zvuči ludo, sve je istina.
    Izvuku me iz kompljutera, tako svi kažu.
    To traje već godinama, najmanje deset.
    Povod da zovu niko im nije dao.
    Ni jednu kupovinu na ovaj način nisam ostvarila.
    Imam brojeve sa kojih zovu, a predstavljaju se pod raznim firmama i imenima.
    Neko je njima dao moj telefon, a posto nisu ostvarili ni jednu kupovinu, jedino za uznemiravanje mogu da se žalim.
  • MileBukovac

    24.08.2022 10:23
    takvi prevaranti imaju obuku radnika,to su sve psihološki trikovi..ciljaju na starije,na zdravlje i poklon pod obavezno...ratu nećete ni osetiti
    svi oni uvoze te gluposti iz Kine kontejnerima i prodaju x20 većoj ceni
    bili kod matoraca,sva sreća pa sam slučajno naišao..nudio prevarant nekakvu prostirku prošivenu nekim glupostima i kao već nakon tri dana krvna slika je bolja-bio sam baš grub,bukvalno je pobegao - zaboravio ugovore i fasciklu
    ljudi kupujte u prodavnicama i na pijacama ako baš morate
    glavni krivac je PIO fond koji sa tim prevarantima potpisuje ugovore o ratama i naravno zarađuju tako i oni-znači lopovska država im daje dozvole
  • G pen

    24.08.2022 09:48
    Ali da ti vazi i za MTS.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.