Agencija: Ne pričati sa vozačem autobusa, evo koje uslove mora da ispuni da bi vozio decu

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila (ABS) je danas učesnike u saobraćaju da komunikacija sa vozačem, pri čemu se njegova pažnja poremeti, može biti pogubna.
Agencija: Ne pričati sa vozačem autobusa, evo koje uslove mora da ispuni da bi vozio decu
Foto: Pixabay
Agencija je istakla da samo dve sekunde nepažnje mogu dovesti do nesreće.
Iz ABS napominju da je brzina autobusa za organizovani prevoz deca ograničena na 70, a na auto-putu 90 kilometara na čas.
Pravilnikom je propisano da prevoz dece ne sme početi ukoliko sva nisu propisno vezana sigurnosnim pojasem.
 
Da bi vozač počeo vožnju mora da bude psihofizički sposoban da bezbedno upravlja vozilom, poseduje i nosi sa sobom fotokopiju lekarskog uverenja o sposobnosti za vozača koje nije starije od godinu dana i najmanje tri godine poseduje važeću vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije.
 
Osim toga, vozač je u obavezi da poseduje dokaze o svojoj aktivnosti za tekući dan i prethodnih 28 dana, kao i da je pre započinjanja radnog dana u kojem se obavlja prevoz koristio dnevni odmor u neprekidnom trajanju od najmanje 11 časova.
 
Takođe, profesionalni vozač mora posedovati odgovarajuću kvalifikacionu karticu vozača za obavljanje poslova profesionalnog vozača i važeći ugovor o radu za vozača.
 
Policijski službenik kontroliše ispunjenosti uslova i alkotestiranje vozača neposredno pre početka organizovanog prevoza dece, a ukoliko posumnja na tehničku ispravnost autobusa, autobus se upućuje na kontrolni tehnički pregled, u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima.
 
Ako policijski službenik utvrdi da neki od uslova nije ispunjen, organizovani prevoz dece neće početi do otklanjanja utvrđenih nedostataka.
 
Profesionalni vozač, kako ističu iz ABS, može neprekidno upravljati vozilom četiri i po sata, nakon čega sledi pauza od najmanje 45 minuta, a zatim može opet da upravlja vozilom četiri i po sata sata posle čega više ne sme da upravlja vozilom. 
  • Dača

    25.08.2022 18:07
    Aj ti ubedi i nateraj klince da se vežu ,ne moguća misija to skače vrti se tuku se pevaju znate već išli smo na eksurzije.. .
  • Обсервер

    25.08.2022 12:11
    Добро јутро
    Ономад, уз возача аутобуса, стајала је плочица на видном месту-"ЗАБРАЊЕН РАЗГОВОР СА ВОЗАЧЕМ" Можда се на дужим турама побратиме са возачем, па мисле да им је то дозвољено !
  • Jovanka

    25.08.2022 12:08
    i brzina gradskog autobusa je ogranicena na 50, a proverite koliko idu na mostu slobode!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija