FOTO Porfirije odlikovao Orbana: "Vi se zalažete za hrišćanski sistem vrednosti"

Srpski patrijarh Porfirije uručio je danas u Budimpešti predsedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, Orden Svetog Save prvog stepena.
Kako je saopštila SPC, svečanosti su prisustvovali episkopi bački Irinej i budimski Lukijan, na čiji je predlog visoko odlikovanje dodeljeno Orbanu.
"Vaša Ekselencijo, blagodaran sam Bogu i moje se srce raduje što imam priliku da vam uputim nekoliko reči povodom odluke Srpske pravoslavne crkve da vas odlikuje svojim najvišim priznanjem, Ordenom Svetog Save prvog stepena", rekao je patrijarh prilikom uručivanja ordena Orbanu.
 
On je ukazao da se danas nameće sistem novih vrednosti, neretko agresivno, s ciljem da se uruši svaki postojeći prirodni i civilizacijski poredak, da se uspostavi nova paradigma, da se "poruše identitetski temelji i stubovi pojedinaca i zajednica, da sve postane relativno, krhko i fluidno".
 
 
"Vi se, pak, zalažete za hrišćanski sistem vrednosti koji izvire iz Jevanđelja, koji je Bog ustanovio. To su vrednosti koje su sazdale kako mađarski, tako i srpski narod, vrednosti koje su sazdale Evropu kakvu smo do juče poznavali, u kakvoj smo do juče živeli", poručio je Porfirije Orbanu.
 
 
On je dodao da su zahvaljujući trudu Orbana i Aleksandra Vučića odnosi između dva naroda, Mađara i Srba, danas verovatno najbolji u poslednjih nekoliko vekova.
  • Soko

    06.09.2022 22:10
    Sada sledi kandidatura za Papu Portfirije siguran kandidat.dobitna kombinacija.
  • iguman

    05.09.2022 18:23
    @ senovic
    Da to je patrijarh Profitije.
  • M

    05.09.2022 17:25
    M
    Ovaj Porfiriji se iskompromitovao za ceo zivot zaista! Ko da cemu AV vladati dozivotno...pa i da bude sve tako u zivotu se samo mora umreti a ovo sto radi bice upamceno zauvek! Sramota!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija