Roditelji vs. škole: Nerazumni zahtevi ili postupanje u interesu dece?

U zrenjaninskoj OŠ "2. oktobar" osam učenika trećeg razreda i dalje nije krenulo na nastavu jer njihovi roditelji protestuju zbog promene učiteljice, treće od početka školovanja njihove dece.
Roditelji vs. škole: Nerazumni zahtevi ili postupanje u interesu dece?
Foto: 021.rs
Mediji su puni sličnih primera da roditelji "uzimaju pravdu u svoje ruke" i ne puštaju decu u školu, prete ispisivanjem iz vrtića, odnosno osnovne škole ili prebacivanjem u druge ustanove, a sve pod izgovorom da na umu imaju isključivo interes svoje dece i da su promene vaspitača i učitelja traumatične za decu, štetne po njihov razvoj i slično, piše Danas.
U ovim slučajevima po pravilu izostaje dobra komunikacija i saradnja, pa se roditelji i škola gledaju "na nišan".
Psihološkinja i profesorka Učiteljskog fakulteta u Beogradu Nevena Buđevac kaže za Danas da su vaspitači i učitelji značajne figure u životu dece i da se ona za njih obično emocionalo vezuju i sa njima identifikuju.
 
"Na predškolskom i ranom školskom uzrastu oni su, uz porodicu i vršnjake, po pravilu najvažnije osobe u životu deteta. Dobri vaspitači i učitelji sa decom grade topao emocionalni odnos, oni su za decu osobe od poverenja, važan oslonac u svakodnevnim aktivnostima i događajima, saveznik u odrastanju i učenju. U tom smislu, promena vaspitača ili učitelja može da deluje negativno na decu, a posebno ako su takve promene učestale, jer onda taj odnos dete-učitelj ili dete-vaspitač i ne može da se razvije i produbi, što zajedno sa tim da se stalnim promenama narušava kontinuitet rada, negativno utiče na učenje i razvoj dece", smatra Buđevac.
 
Ona kaže da u nekim slučajevima ipak do promene mora da dođe i tada je važno da novi učitelj/vaspitač bude dovoljno osetljiv i uvaži osećanja dece i pomogne im da se prilagode novoj situaciji.
 
"Tada promena i ne mora da izazove krizu. Ipak, ako su promene česte i ako se pritom ne vodi računa o interesima i potrebama dece, to može da izazove negativnu reakciju kakvu sam opisala. Ta reakcija može biti i dodatno pojačana (opravdanim) negodovanjem roditelja, jer deca i te kako prate reakcije roditelja i spram njih se orijentišu", navodi Buđevac za Danas.
 
Prema njenim rečima, što su deca starija, imaju više kapaciteta da se nose na krizom i po pravilu je lakše prevladavaju nego mlađa.
 
"Sasvim mala deca mogu burnije reagovati, a njima je teže i kroz razgovor objasniti šta se događa. Ipak, kad je reč o predškolskom i mlađem školskom uzrastu, nema neke velike razlike, odnosno i mlađa i starija deca mogu burno reagovati na promenu, posebno ako su bila snažno vezana za vaspitača/učitelja koji više nije tu", ističe Nevena Buđevac.
Prosvetari se pitaju kako bi roditelji reagovali da je prethodna učiteljica kojim slučajem otišla na bolovanje ili se odselila, a učitelji sa kojima smo razgovarali svedoče da se škole sve teže bore sa nerazumnim zahtevima, od toga da već pri upisu u prvi razred mnogi roditelji žele da biraju učiteljicu, i to po pravilu "srednjih godina", ne bi li se tako osigurali da će izvesti generaciju, odnosno da neće otići na trudničko bolovanje ili u penziju.
 
Na spisku zahteva majki i očeva je i da im deca budu u istom razedu sa drugarima iz vrtića ili da se razdvoje od, po njihovom viđenju, problematičnih učenika.
 
Bilo je primera da roditelji prete da decu neće dovoditi na nastavu jer je učiteljica usred školske godine stekla uslov za penzionisanje.
 
"Po zakonu svako ko ispuni uslov za penziju mora da ode i škola nema načina da takvog nastavnika zadrži. Imali smo primer da je učiteljica ispunila uslov za penzionisanje dve nedelje kraj polugodišta ali smo se dovijali tako što joj je dozvoljeno da ostane, a njena zamena se formalno vodila kao da je počela da radi. Mislim da bi bar iz pedagoških razloga ovakve situacije zakonodavac trebalo da ima u vidu i da se dozvoli učiteljima da makar privedu kraju polugodište ili školsku godinu", kaže za Danas jedna učiteljica.
 
Opširnije na sajtu Danasa

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.