Učešće SPC na "Litiji za spas Srbije": Pokušaj da se Crkva stavi iznad Ustava i zakona?

Povodom učestvovanja Srpske pravoslavne crkve na "Litiji za spas Srbije" oglasile su se organizacije za ljudska prava i demokratiju.

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) najoštrije je osudio pritiske Srpske pravoslavne crkve i njenog poglavara na rad državnih institucija, a nedvosmislenu podršku SPC i patrijarha javnim skupovima sa kojih se upućuju zahtevi za sistemsku diskriminaciju građana Srbije vidi kao pokušaj kojim SPC nastoji da stavi sebe i svoje "učenje" iznad Ustava i zakona.

FBD je naglasio da ti skupovi predstavljaju otvoreni pritisak da se odustane od dosadašnjeg spoljnopolitičkog kursa zemlje, što im je i sve očigledniji cilj i osnovna svrha i motiv organizovanja, kao i da podstiču i pokušaje radikalnog podrivanja bezbednosti Srbije.

Forum je podsetio budućeg mandatara vlade i predsednika republike na njihove proklamovane programsko-političke ciljeve, među kojima je i punopravno članstvo Srbije u EU koje podrazumeva i puno i neometano uživanje Ustavom garantovanih sloboda od strane svih građana Srbije.
 
"FBD zato očekuje i ohrabruje i predsednika i buduću vladu da istraju u ostvarivanju ovog cilja, bez obzira na pritiske jedne verske zajednice koja i na ovom planu otvoreno i bestidno promoviše spoljno-političku agendu i ideologiju Rusije", navedeno je u saopštenju.
 
Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je da je zabrinutat zbog poteza predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u prethodnom periodu kojima se vređaju žrtve ratnih sukoba i dehumanizuju pripadnici LGBTIQ+ zajednice.
 
Inicijativa smatra da nije moguće istovremeno zastupati porodične vrednosti i dodeliti ordenje osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju ili Viktoru Orbanu, premijeru države koja slavi ratne zločince odgovorne za masovna streljanja civila u Vojvodini tokom Drugog svetskog rata, poput Mikloša Hortija.
 
"Ovakvim postupanjem, SPC zloupotrebljava poverenje i autoritet koji ima u srpskom društvu, čime ugrožava najranjivije među nama krijući se iza zaštite tradicionalnih vrednosti", navedeno je u saopštenju.
 
Podsećaju da je na skup u nedelju, 11. septembra pod nazivom "Litije za spas Srbije" pozvao je lično poglavar SPC, patrijarh Porfirije, koji je na istom skupu izjavio da "nikome ne namećemo naš način života i ne želimo da nam bilo ko, sa bilo koje strane sveta dolazi nameće svoj pogled na svet i svoje vrednosti" dok je u prethodnoj izjavi LGBTIQ+građane i građanke nazvao "zlom protiv koga se treba boriti".
 
Inicijativa je ocenila da je Patrijarh Porfirije prethodno odabrao svoju stranu sveta na šta je jasno ukazala centralna zastava koja je razvijena na skupu koji je podržao.
 
"Ovim putem podsećamo predstavnike institucija Republike Srbije da je Srbija sekularna država u kojoj crkva nema ingerencije da se meša u poštovanje zakona i da ljudska prava nisu u njenoj nadležnosti. Jučerašnji skup, usmeren protiv održavanja Europrajda, ostaće upamćen kao još jedan čin kojim je SPC ukaljala svoj ugled umesto da bude na strani onih koji su obespravljenih", istakla je Inicijativa.
Ranije danas oglasila se i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković. Ona je navela da nije očekivala tako teške reči od crkvenih velikodostojnika. 
 
Podsetimo, na "Litiji za spas Srbije" održanoj u nedelju, 11. septembra, govorio je i patrijarh Porfirije. 
 
On je tom prilikom izjavio da je za pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBTQ+ ideologija.
 
Istakao je da oni "ne mogu da prihvate nametanje novih društvenih normi koje nije propagirao Bog".
  • Vlada

    13.09.2022 11:22
    @q

    Molim te napiši koje NVO je dotični član i kojebto organizacije rade na zataškavanju njegovih dela.

    Pošto za Filareta, Pahomija, Kačavendu i ostale već znamo.
  • x

    13.09.2022 09:45
    Jos pre par decenija si u bg imao registrovana mesta gde su se skupljali mahom nabildovani,namazani i misicavi muskarci sa karakteristicnim sjajem u ocima...
    Bluda i seksualnih razlicitosti je u bg bilo na izvoz,pa smo opet nekako opstali.
  • q

    13.09.2022 09:38
    @Steva
    A da li je Bog propagirao da se cuti na zlostavljanje decaka od imucnih i uticajnih pripadnika NVO modnog kreatora i glumca,kojima se nakon uzastopnih seksualnih zlostavljanja decaka i maloletnika ne izrice zatvorska kazna??? Jesu li i oni pedofili? O tim pedofilima se ne prica i ne komentarise?
    Zasto?
    Molim Vas da objavite komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.