LGBT+ i porodične vrednosti: Da li su ova dva pojma u praksi na suprotnim stranama?

Čak 177, od ukupno 250 poslanika parlamenta, jasno je stalo protiv održavanja međunarodnog skupa LGBT+ zajednice koji je zakazan za 17. septembar u Beogradu.
LGBT+ i porodične vrednosti: Da li su ova dva pojma u praksi na suprotnim stranama?
Foto: 021.rs

Kako piše RSE, jedan od argumenata koje političke organizacije koriste protiv LGBT+ zajednice je negativni prirodni priraštaj.

Ipak, iako oni koji su protiv Parade često naglašavaju da LGBT+ znači borba protiv porodičnih vrednosti i nataliteta, u praksi nije tako.

Države Evropske unije (EU) u kojoj su istopolni brakovi dozvoljeni imaju višu stopu ukupnog fertiliteta (rađanje u reproduktivnom periodu života žene) u odnosu na Srbiju.
 
Predsednica Evropske asocijacije organizatora ponosa (EPOA) Kristine Garina, odgovarajući na pozive da se Evroprajd u Srbiji otkaže, citirala je navode desničara u Srbiji, koji su optužili organizatore da su protiv porodičnih vrednosti. Ona je odgovorila da svako od organizatora dolazi iz porodice i da mnogi od njih imaju svoje porodice.
 
Na sajtu pokreta Dveri još jedan od glavnih problema koji je naveden jeste činjenica da "mladi ljudi i čitave porodice odlaze iz Srbije".
 
Naime, iz Srbije je tokom 2020. godine otišlo 18.186 ljudi, pokazuju podaci Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije.
 
Podaci pokazuju i da neke od država EU koje priznaju LGBT+ brakove imaju znatno manji broj emigriranja od Srbije, a da one koje se protive ovakvim brakovima imaju čak i više, prenosi RSE.
 
U Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih u Srbiji, Krovne organizacije mladih Srbije iz 2022. godine, stoji da čak 49 odsto mladih planira da se odseli iz Srbije.
 
Kao glavni razlog mladi ističu viši životni standard, potom dostojanstveniji život, bolje javne usluge i više slobode.
 
U istom izveštaju stoji da je 46,1 odsto mladih za usvajanje zakona o istopolnim zajednicama, dok je 9,8 odsto neodlučno.
 
Prema sajtu worldhappiness.report, zemlje Evropske unije, u kojima istopolni brakovi jesu priznati, na vodećim su pozicijama kada je u pitanju rangiranje sreće.
 
U pitanju je trogodišnji prosek od 2019. do 2021. godine u kom je prikazano zadovoljstvo životom u pojedinačnim državama.
 
Na ovoj listi Srbija se nalazi na 43. mestu.
 
Prema izveštaju međunarodne organizacije koja prati stanje ljudskih prava u svetu Human Rights Watch (HRW), pripadnici LGBT+ zajednice u Srbiji i dalje su izloženi napadima i pretnjama koji ostaju nekažnjeni.
RSE podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio 10. septembra da će MUP Srbije u roku od 96 sati pre održavanja manifestacije Evroprajd doneti odluku hoće li se događaj održati, jer je to, kako je naveo u obraćanju medijima, jedino po zakonu i Ustavu Srbije.
 
Predsednik Srbije je prethodno 27. avgusta izjavio da se Parada ponosa zakazana u Beogradu za septembar otkazuje ili odlaže.
 
Iz Vlade Srbije je istog dana saopšteno da smatraju "da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd", te ističu da su donoseći tu odluku uzeli u obzir "trenutnu političku situaciju u regionu i svakodnevne tenzije koje su prisutne".
 
U međuvremenu, organizatori Evroprajda poručili su da ne odustaju, pozivajući se na Ustav Srbije. U Srbiji je 12. septembra počela Nedelja ponosa, tokom koje su najavljeni mnogobrojni događaji – diskusije, izložbe, muzički nastupi.
 
Kako stoji na sajtu organizatora, poslednjeg dana, 17. septembra, održaće se Evroprajd šetnja, koja počinje ispred Skupštine Srbije, a završava se koncertom u parku Donji Kalemegdan.
 
Ukoliko vlasti budu odlučne u zabrani tog događaja, to neće biti prvi put.
 
Ustavni sud Srbije je 2013. godine zaključio da je zabrana Parade ponosa 2011. godine u Beogradu bila neustavna, i da je njom bio povređen član 54, koji propisuje slobodu okupljanja.
  • Trt

    13.09.2022 16:15
    @Cosa

    Niste vi homofobi nikakva misteriozna knjiga koju treba proučavati da bi znali s kime imamo posla. I tvoje mišljenje, ma kako glupo i pogrešno, jeste elementarni sastojak demokratije, ali postupanje po njemu tako da ugrožavaš tuđa osnovna prava nije. Dokle god to ne shavtiš, nećeš biti ravnopravan sagovornik, i tvoja lična prava neće biti cenjena.

    A decu nažalost i takvi kao ti imaju puno pravo da prave i vaspitaju, ali ne možete da sprečite da neko drugi pokuša da ih nauči nečem pametnijem. Na kraju krajeva, treba neko od vas da brani i one među njima koji i sami izrastu u pripadnike LGBT zajednice.
  • Cosa

    13.09.2022 14:35
    @Trt
    Tvoji kometari dosta govore o tebi kad osuđuješ ljude koje ne poznaješ i ne prihvataš tuđe mišljenje kao elemetarni sastojak demokratije, nego ideš na vređanje i unižavanje dugačijeg. Ja to nikada nisam radio, niti ću nego sam izneo moj stav po tom pitanju, i pritom ne navodeći oni su ovakvi oni onakvi itd... Samo se ti bori za trt, a ja ću za većinu građana ove zemlje koji dele moje stavove. Ostavite decu na miru
  • Trt

    13.09.2022 12:35
    @Cosa

    Imaš pravo da kažeš da se ne slažeš s time i to je apsolutni domet do kojeg se prostire uticaj tvoje "vere i kulture", kao i uticaj "vera i kultura" bilo koga drugog. Sve preko toka je širenje mržnje, a posebno kad uključuje delovanje crkvenih službenika i poglavara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.