EK o odlikovanju Šešelja: U Evropi nema mesta za slavljenje ratnih zločinaca i negiranje genocida

U Evropi nema mesta za negiranje genocida, revizionizam i slavljenje ratnih zločinaca, navodi se u odgovoru EK povodom ordena koji je SPC dodelila haškom osuđeniku Vojislavu Šešelju.

"Naš stav je jasan. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi", rekla je u pisanom odgovoru Glasu Amerike portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Verski lideri i zajednice imaju odgovornost da iskažu vođstvo u prevazilaženju teškog nasleđa prošlosti i konstruktivno neguju međusobno poverenje, dijalog i toleranciju, neophodne za stabilnost, mirnu budućnost i napredak, navodi Pisonero.
Šešelj je otišao u Haški tribunal 2003. godine, po optužnici da je podsticao zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.
 
U optužnici je navedeno da je govorima i izjavama doprineo da se kod izvršilaca stvori odluka da počine zločine.
 
Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, naslednika Haškog tribunala, Šešelja je 2018. osudilo na 10 godina zatvora za podstica, prenosi Glas Amerike.
  • nena

    13.09.2022 20:30
    nice repo
    Za ovo bilo sta da se kaze malo je. Crkva nije smela to da uradi.
  • SPC Kasika

    13.09.2022 16:46
    Veliki grehovi velike i pare...
  • Dragan

    13.09.2022 15:09
    Којих
    Запад полако да се навикава на ослобађање Србије од НАТО окупатора, и ... на сибирску зиму. Требаће им. А ако им се ово сад не свиђа, нека сачекају још мало, у будућности ће бити тога што ће им се свидети још мање. Смрде окупаторске.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.