Danas nastavak sednice: Vučić pozvao sve opozicione poslaničke grupe da usvoje izveštaj o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je sve opozicione poslaničke grupe da još jednom razmotre izveštaj Vlade o stanju na Kosovu i da ga podrže.
Kako je dodao, "sujeta ne treba da bude važnija od državnih i nacionalnih interesa".
Vučić je na kraju posebne skupštinske sednice, posvećene Kosovu, koja je trajala više od 10 sata, istakao da je parlament u prošlosti uvek bio jedinstven kad je Kosovo u pitanju i da tako treba da bude i sad, zbog čega moli one koji su rekli da neće glasati za izveštaj, a nisu obrazložili zašto su protiv, da još jednom razmisle o tome.
On je poručio predstavnicima Srba sa Kosova, koji su sednicu pratili sa balkona, da su priče da su kriminalci deo hibridnog rata protiv Srbije i "protiv svih slobodarskih država", a dolaze uvek iz dva-tri kruga ili iz jednog centra.
 
"Hvala vam što čuvate srpsko ime na Kosovu", preneo im je Vučić.
 
Nastavak sednice biće danas u 10 časova.
 
Sednicu Skupštine pratile su mnoge polemike Vučića sa šefovima opozicionih poslaničkih grupa, a uvodno izlaganje mu je trajalo duže od jednog sata.
 
Bilo je reči o raznim temama, najmanje vezanim za Kosovo, a Vučić je čak i na replike, čije trajanje je ograničeno na dva minuta, odgovarao po 20 minuta.
 
Sednicu su obeležila i stalna dobacivanja govornicima, u čemu su prednjačili poslanici Srpske napredne stranke, ali nisu zaostajali ni oni iz opozicije.
 
Bilo je i uvreda, pa je tako šef poslaničkog kluba Jedinstvene Srbije Dragn Marković tri puta zaredom poslaniku Ne davimo beograd Radomiru Lazoviću rekao da je "džibronja pijani".
Posebnu sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji tražila je poslanička grupa SNS, ali i nekoliko opozicionih poslaničkih grupa.
 
Kako podseća RTS, pojedine opozicione stranke su podnele svoje predloge rezolucije o Kosovu i Metohiji, poput Dveri i Narodne stranke, a svoju inicijativu predložila je i poslanička grupa Ujedinjeni.
  • Blu Trabant

    14.09.2022 15:07
    Od jutros gledam skupstinu, i utisak mi je da je SNS sekta u panici. Posle jucerasnje skupstine izmerili su rejtinge i smeta im izgleda Jeremic. Kako objasniti da nicim izazvani SNS poslanici pominju Jeremica i pricaju neke nebuloze . Glasao sam nekad i za DS i za Naprednjake, i za LSV sam cak jednom glasao, nikad nisam glasao za Jeremica, sad cu da glasam jer im smeta . I dajte taj "izvestaj o Kosovu" javno da ga narod vidi , Vucic je sumnjiv da nas sve ne prevari i prizna Kosovo u UN-u .
  • Bačka Republika

    14.09.2022 10:47
    Moramo!
    Istinska opozicija ima mogućnost da dokaže da i jeste opozicija time što im za cilj nije samo osvajanje vlasti već i krivična odgovornost svih dosadašnjih političkih aktera. Oni za koje sam ja glasao očekujem da ispune obećano, što znači rad u cilju EU članstva i uspostavljanje vladavine prava, a nadam se i lustraciji. Pre svega da ne saučestvuju u legalizaciji Vučićevih inicijativa, gde me uopšte ne interesuju detalji izveštaja niti njegovi višesatni monolozi. Jedno kategorično NE ovoj grupi kriminalaca od početka i njihovim velikosrbijanskim primitivnim fantazijama. Kad kažem opozicija, ne mislim na SNS satelite naravno, sa kiminalcima se ne pije vino, ne igra tenis vikendom, niti sklapaju rodbinska prijateljstva jer je kriminalcima mesto u zatvoru. O spodobama poput Palme nije potrebno ništa govoriti, on je sramota jedne države koja pretenduje da je smatraju ozbiljnom. Mada verujem da će se mnogo toga promeniti do proleća počevši u Rusiji što će uzrokovati domino efekat i na Balkan nakon povlačenja njihovih ekspozitura, što me raduje jer kraj vam je bliži nego što se nadate. Jedino što je u okvirima razuma je da se obezbede ljudska i politička prava srpskim opštinama na Kosovu koliko je god to moguće, o bilo kakvom vraćanju Kosova pod okrilje ove propale krimogene države sa zastavama i litijama možete samo da maštate. Kosovo će ući u NATO i nećete apsolutno moći ništa da uradite povodom toga i dobiće svu potrebnu podršku i pri EU integracijama. Na kraju, videćete i sami.
  • Stav

    14.09.2022 10:39
    Pitanje Kosova nije pitanje za i protiv Vučića, to je državno pitanje.Ako se ova obezglavljena opozicija povede za idejom da glasanjem protiv izveštaja o KiM glasaju protiv Vučića, glasaće protiv države,automatski im ne gine još minimum 10 godina opozicije. Pogrešan pristup totalno. Biti protiv Vučića ne znači i ne sme da znači opoziciju državi i državnim interesima . Borko Stefanović je to juče najbolje demonstrirao svojim ispravanim i odgovornim,zrelim stavom, kao pravi opozicionar.Sve ostalo je jevtini populizam ili zla namera finansirana od strane neprijatelja ove države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.