Meštani Pakovraća koji blokiraju izgradnju auto-puta prekinuli pregovore s Vladom i Putevima Srbije

Meštani sela Pakovraće kod Čačka, koji 67. dan blokiraju izgradnju auto-puta Preljina-Požega, prekidaju sve pregovore sa Vladom Srbije i JP "Putevi Srbije".
Meštani Pakovraća koji blokiraju izgradnju auto-puta prekinuli pregovore s Vladom i Putevima Srbije
Foto: 021.rs (arhiva)

"Prekidamo sve pregovore s Vladom i 'Putevima Srbije' jer su ti pregovori postali neozbiljni. Ubuduće te institucije mogu da se obrate samo našem advokatu i da pregovaraju s njim o ispunjenju naših zahteva", rekao je jedan od učesnika blokade, stanovnik Pakovraća, Miloš Nikolić.

On je istakao da meštani nastavljaju blokadu radova na izgradnji auto-puta: "Mi ostajemo na blokadi i ne pomeramo se. Ako treba pravdu ćemo tražiti i na sudu u Strazburu".
Dodao je da je pre nekoliko dana Viši sud u Čačku poništio presudu Opštinskog suda po žalbi jednog stanovnika Pakovraća, ne prihvatajući cenu koju je taj sud odredio za eksproprisanu zemlju.
 
"Presudom Višeg suda ponovo je vraćeno suđenje na Osnovni sud i sada počinje ispočetka suđenje oko oduzete zemlje koje traje već dve godine", rekao je Nikolić.
 
Opštinski sud je presudio da se meštanima Pakovraća zemlja koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta isplati po 1.200 do 1.400 dinara po kvadratnom metru, na šta su JP "Putevi Srbije" uložili žalbu Višem sudu.
 
Po rečima meštana, prvobitna ponuđena cena bila je od 30 do 200 dinara, zbog čega su se žalili.
 
Direktor JP "Putevi Srbije", Zoran Drobnjak, posetio je početkom avgusta meštane na blokadi i obećao da će se založiti u Vladi da im se isplati oduzeta zemlja po presudama Opštinskog suda.
 
Drobnjak je tada najavio mogućnost da "Putevi Srbije" odustanu od žalbe pred Višim sudom na presuđenu cenu za oduzetu zemlju, čime bi se okončali sudski procesi koji traju više od dve godine.
 
Meštani Pakovraća kažu da su ogorčeni izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je ove nedelje na sednici Skupštine Srbije rekao da izgradnju auto-puteva usporavaju veštaci, poreske uprave i advokati što je "začarani krug u kojem svi stiču političke poene, a niko neće pošteno da kaže šta je problem".
 
Nikolić je, komentarišući izjavu predsednika, rekao da je "poreska uprava pogrešila kada je odredila da cena zemlje koja se oduzima jednom broju meštana bude od 20 do 300 dinara, a drugima 1.500 dinara".
 
"Pa ja pitam predsednika Vučića da li ti ljudi koji su pogrešili u Poreskoj upravi i dalje rade ili su smenjeni", naveo je.
 
Dodao je da je sudske veštake birao sud, a ne meštani Pakovraća, i da su veštaci cenu za oduzetu zemlju procenili po odlukama koje je Gradska uprava Čačka odredila za cenu zemlje u petoj zoni za 2021. godinu.
 
"I sa kim su se to udružili seljaci iz Pakovraća i njihovi advokati, sa sudijama i veštacima? Pa da li je to moguće!?", rekao je Nikolić.
 
Po rečima učesnika blokade, radovi na izgradnji auto-puta sada se odvijaju samo na parcelama meštana koji su bili zadovoljni isplaćenom cenom za oduzetu zemlju, u dužini od oko 200 metara, dok su radovi blokirani na deonici trase od oko pet kilometra, na parcelama meštana koji se sude za oduzetu zemlju jer nisu zadovoljni cenom.
 
Izgradnju auto-puta kroz selo Pakovraće kod Čačka meštani su zaustavili pre više od dva meseca blokadom firme za proizvodnju betona, kao i regionalnog puta Čačak-Lučani gde zaustavljaju vozila izvodjača radova, dok ostala propuštaju.
 
Meštani Pakovraća su pre sedam dana proširili blokadu tako što su sprečili radove na izgradnji auto-puta i na parcelama kroz koje prolazi deonica auto-puta, a koje još nisu isplaćene.
  • Matematika

    17.09.2022 16:50
    Goca Gocić@ O da, ostaju socijalni slučajevi sa stotinama hiljada evra "bedne nadoknade", to su najparadoksalniji socijalni slučajevi trenutno zabeleženi na površini zemljine kugle. U Nemačkoj je ovo 4 evra a gospodin srpski seljak srednje ime "socijalni slučaj" traži 2,5 puta više i ima jednog Gocu Gocića za drvenog advokata, stručnjaka za trošenje budžetskih sredstava i eksperta za paradoksalne socijalne slučajeve. A spomenuti i ovom gospodinu koji tvrdi da je ovo vinogradarska zemlja prve klase pa čak i vikend zona sa arom skupljim nego na azurnoj obali, u jednoj Francuskoj je hektar takve zemlje u proseku oko 65,000 evra, ali dobro ceo svet zna da su francuska vina poput česmovače u poređenju sa renomiranim srpskim vinima pa odatle i odgovarajuća cena za zemljište.
    Šteta je što laganje i patetisanje nije izvozni proizvod, Srbija bi postala najbogatija zemlja na svetu.
  • Ariljac

    17.09.2022 09:14
    U NS
    Da, al tu je Europa u bul. Patrijarha, a u maloj Srbiji RAZVALJUJ!
  • Frižider

    17.09.2022 07:24
    "Glasanje"
    I na ovom glasačkom mestu je kao u Srb. Izašlo 51 %, "pobednik" dobio 52%(~27%upisanih),a ovi oštećeni su među ostalih 73 %!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija