Policija odobrila šetnju od Ustavnog suda do Tašmajdana: Žurka pred šetnju, incidenti na Slaviji

Više od 100 LGBT aktivista okupilo se ispred zgrade Ustavnog suda uoči šetnje najavljene za 17 časova. Do prvih incidenata došlo je na Slaviji, a policija potiskuje huligane, protivnike Prajda.
Policija odobrila šetnju od Ustavnog suda do Tašmajdana: Žurka pred šetnju, incidenti na Slaviji
Foto: FoNet/AP
Grupa od nekoliko desetina huligana krenula je niz Beogradsku ulicu, uz baklje i pogrdno skandiranje protiv učesnika "Evroprajda 2022", o čemu više OVDE.
 
Jedan od organizatora "Evroprajda 2022" Goran Miletić izjavio je prethodno danas da će u 17 časova ispred Ustavnog suda Srbije biti održan protest pripadnika LGBT populacije, a da će posle toga biti organizovana šetnja do stadiona na Tašmajdanu gde će biti održan koncert. Dodao je da će posle toga biti organizovana šetnja do stadiona na Tašmajdanu, gde će biti održan koncert.
Miletić je agenciji Beta kazao da je MUP zabranio planiranu šetnju od skupštine Srbije do Kalemegdana, ali da je u međuvremenu odobrena šetnja od Ustavnog suda do Tašmajdana.
Dodao je da je saopštenje MUP-a u kome se navodi da danas neće biti održane nedozvoljene šetnje, pogrešno protumačeno. 
 
"Mi smo MUP-u prijavili šetnju novom trasom od Ustavnog suda do Tašmajdana i dobili saglasnost za taj predlog. Očekujem da će svi učesnici Parade ponosa biti bezbedni i da će uz asistenciju policije sve proteći u najboljem redu", rekao je Miletić i naveo da "Evroprajdu" prisustvuje oko 1.000 ljudi iz inostranstva.
 
Ispred Ustavnog suda više od 100 LGBT aktivista
 
Više od 100 LGBT aktivista okupilo se ispred zgrade Ustavnog suda u Beogradu uoči šetnje najavljene za 17 časova.
 
 
Aktivisti nose zastave i kišobrane duginih boja a broj okupljenih iz minuta u minut raste. Na Bulevaru kralja Aleksandra ispred Ustavnog suda postavljen je kordon policije u opremi za razbijenje demonstracija, kao i stotinak metara dalje na drugoj strani te ulice.
 
Policija je blokirala i deo Takovske ulice na raskrsnici sa Kosovskom ulicom. Dešavanja ispred Ustavnog suda, odakle bi trebalo da krene šetnja LGBT aktivista u okviru manifestacije Evroprajd, prate brojne novinarske ekipe.
 
Huligani ispred Hrama
 
Grupa od nekoliko desetina huligana stigla je nešto posle 16 sati ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, a plan je da u svakom trenutku krenu ka centru grada. Mladići su mahom obučeni u crne dukseve i majice, nose maske, kačkete i kapuljače.
 
Većina njih je maskirana, nose navijačke majice, kao i one sa natpisom "Nema predaje". Kako javlja reporter Nova.rs sa lica mesta, mladići viču "Pederi, pederi". Na pomenutoj lokaciji nema policije.
 
Inače, sa pomenute lokacije, gde su i huligani, u svakom trenutku trebalo bi da krenu i litijaši.
 
Protivnici parade krenuli od Hrama svetog Save ka Resavskoj ulici 
 
Nekoliko desetina protivnika šetnje u okviru Europrajda okupilo se oko 16 časova kod Hrama svetog Save odakle su krenuli u šetnju ka Slaviji.
 
Kako su rekli reporteru agencije Beta, plan im je da se okupe u Resavskoj ulici, odnosno u blizini mesta gde u 17 časova treba da počne šetnja koju organizuju LGBT organizacije.
 
Sa njima se nalazi i grupa monahinja koje su navele da su se tu okupile jer smatraju da je Europrajd "atak na pravoslavlje".
 
Grupu ne prati uniformisana policija ali se sa njima kreće više policajaca u civilu.
 
Protivnici Prajda gazili LGBT zastavu i pevali pesme
 
Nekoliko protivnika šetnje u okviru Europrajda, koji su nosili krstove i biblije, prošli su kroz kordon pšolicije i ušli u prostor na kojem su se nalazili učesnici šetnje Evroprajda. Oni su gazili veliku LGBT zastavu duginih boja koja je bila raširena na ulici ispred Ustavnog suda.
 
Protivnici Evroprajda su podigli krstove prema LGBT aktivistima i uzvikivali molitve.
 
Aktivisti Europrajda i policija su ih izgurali niz Bulevar kralja Aleksandra, posle čega su se sklonili u blizinu Crkve svetog Marka, gde je okupljeno još oko 30 protivnika šetnje.
 
Između njih je formiran kordon policije.
  • s

    17.09.2022 20:11
    Srbija kolonija u skupstini vam sede sve sami strani placenici.
    Kroz istoriju smo ginuli i mucili se za UK,Ameriku pa 90ih za Rusiju...nikad nismo imali suverenitet niti ce narod ikad ista odlucivati.
  • Veljaš

    17.09.2022 18:27
    Konobar,račun molim.
    Iz kog ćupa se vadi,da se sve ovo danas plati.Jel policija danas volontira ili...?
  • @Dule

    17.09.2022 18:06
    Umesto sto predlazete sta bi neko drugo mogao/trebao objasnite nam sta ste tacno vi uradili osim pisali u komentarima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija