Apel za ukidanje veronauke u školama: Time se negira nauka, šire teorije zavere i mitomanija

Više od 200 profesora, književnika, istoričara, psihologa, novinara, aktivista potpisalo je Apel za sekularnu državu i ukidanje veronauke u školama.
Apel za ukidanje veronauke u školama: Time se negira nauka, šire teorije zavere i mitomanija
Foto: 021.rs
Među potpisnicima su pisci Svetislav Basara i Filip David, istoričarka Latinka Perović, novinar Boško Jakšić, karikaturista Dušan Petrišić. 
 
Apel je potpisalo i više od 30 akademskih radnika, novinara i aktivista iz Novog Sada. 

Kako se navodi na početku apela, poslednjih decenija na delu je značajno narušavanje principa sekularnosti, iako Ustav definiše Srbiju kao sekularnu državu. U članu 11 Ustava stoji: "Republika Srbija je svetovna država. Crkve i verske zajednice su odvojene od države. Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna."

Politizacija religije i SPC kao organizacije (klerikalizam) nameće obrasce homogenizacije identiteta u etno-konfesionalnim okvirima, stoji u apelu. 
 
"Uvođenje veronauke u državne škole, političko delovanje crkve i crkvenih lica, ogroman uticaj na državnu politiku, velike novčane donacije koje država neopravdano i netransparentno daje verskim organizacijama (naročito SPC-u), oslobađanje od čitavog niza poreza, sudski procesi u kojima su okrivljeni sveštenici a vode se na sporan način i zastarevaju, školske, gradske i vojne slave, način funkcionisanja Bogoslovskog fakulteta u okviru Univerziteta u Beogradu - samo su neki od primera grubog narušavanja sekularnog karaktera države Srbije", navodi se.
 
Apelom se ukazuje da je aktuelna vlast, kao i prethodna, u 21. veku omogućila da SPC uspostavi monopol na to šta su moral, nacionalni interesi, vrednosti i identitet srpskog naroda... 
 
"Taj monopol ogleda se i u sve većem uništavanju tekovina građanskog društva i elementarnih civilizacijskih kriterijuma. Građansko društvo je, po definiciji, zasnovano na uvažavanju različitih interesa njegovih građana i na konceptu tolerancije. Sekularnost je uslov opstanka takvog koncepta društva. Bez obzira na to da li deluje samostalno ili (neretko) kao servis vlasti, SPC jača svoju izrazito netolerantnu poziciju i nelegitimne uticaje daleko izvan verske sfere. Bez svođenja uticaja SPC u ustavne okvire i  ograničavanja njene političke moći, pre svega, u realizaciji tzv. srpskog sveta, nema pomaka u razvoju i modernizaciji našeg društva. Delovanjem vlasti i SPC stvorena je pseudo-sekularnu država, kojoj je glavni cilj svesrpsko ujedinjenje", dodaje se u apelu.
Kao najbolji primer ističu pritisak SPC da se otkaže mirna šetnja u okviru Evroprajda. Navodi se da je sinhronizovana delovanje sa desničarskim snagama, uz opsesivnu fascinaciju Rusijom, još jedna u nizu predstava "koje imaju za cilj da se osujeti svaki korak ka društvu ravnopravnih građanki i građana, u kome će se poštovati ljudska prava i širiti horizonte slobode". 
 
"SPC karakterišu brojni ispadi kao što su dodeljivanja odlikovanja diktatorima, ratnim zločincima i biznismenima sumnjivih biografija, prikrivanje pedofilije u svojim redovima, kao i enormno bogaćenjem. Nedopustivo je da takva organizacija danas u Srbiji određuje sadržaje školskih programa i udžbenika. Time se negira nauka, šire teorije zavere i mitomanija, a čitave generacije vaspitavaju u duhu najkonzervativnijeg mračnjaštva, nesposobne da žive u modernom svetu i idu u korak sa svojim okruženjem", navodi se. 
 
Potpisnici apela zahtevaju da se poštuje Ustav Republike Srbije i principi sekularnost, "kako bi se obezbedile pretpostavke za pravnu državu i njeno članstvo u EU".  
 
"Pozivamo institucije, društvo i građane da se suprotstave sve opsežnijoj klerikalizaciji Srbije. Nijedan pojedinac, grupa, pa ni verska zajednica ne može biti iznad Ustava. Nijedno osnovno ljudsko pravo se ne može ograničiti voluntarističkim represivnim merama države. Kao prvi korak u odbrani sekularnih vrednosti, zahtevamo od Vlade Srbije da donese uredbu o ukidanju veronauke u državnim školama. SPC kao izrazito netolerantna, grubo antidemokratska i ekstremno isključiva ne može i ne sme da vaspitava našu decu. Bolje društvo počinje strogim odvajanjem crkve i religije od nauke i države", zaključuje se.
 
Apel su prosledili Savez antifašista Srbije, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Građanski demokratski forum.

Komentari 131

  • Nismo somovi!

    23.09.2022 16:41
    @Miki
    Ako smatraš da teorija gravitacije nije nikada dokazana predlažem ti da nam to i demonstiraš skokom sa neke od limanskih kula (14-15 spratova). Verujem da će ti nešto od onih "oko 90% objektivne, nevidljive stvarnosti" sigurno biti od pomoći. Ako ne, čovečanstvo će u celini ipak biti na dobitku.
  • Лиманац

    23.09.2022 15:12
    @Aleks
    Пренебрегли сте да је 1. Србија секуларна држава, 2. да нису сви становници ни Срби ни Православне вере.
    Дапаче, ни сви Срби нису православне вере.

    О тој будалаштини да је у питању "изборни" предмет, па - као - "нема везе", распитајте се мало у мањим срединама колико стварно постоји то "право бирања".
  • johny

    23.09.2022 13:35
    Može da se razgovara o potrebi i formatu postojanja verske nastave u obrazovnom sistemu, to pitanje i za vernike može da bude zanimljivo, da ne bude po onoj narodnoj "zbog mog Ilije (veroučitelja npr.), omrzo mi i Sveti Ilija". Ali reći da je "SPC izrazito netolerantna, grubo antidemokratska i ekstremno isključiva", predstavlja već korak dalje, kao i većina navoda u ovoj peticiji, koji predstavljaju paušalne političke ocene i procene osvedočenih ateista. Opšti ton i frazeologija ovog apela su kao u najcrnjoj Pinkovoj propagandnoj emisiji. Za konstruktivan dijalog i mir među ljudima dobre volje, UVEK!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija