LSV: Patrijarh je morao da pita Čuružane šta misle o odlikovanju Viktora Orbana

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od Vlade Srbije da uputi oštar protest Mađarskoj zbog postavljanja biste u tamošnjem parlamentu Miklošu Hortiju, lideru fašističke Mađarske.

Kako navode u saopštenju, umesto da se osudi politika rehabilitacije Hortija, čoveka koji je u našoj zemlji proglašen za ratnog zločinca, Srpska pravoslavna crkva dodeljuje odlikovanja osobama odgovornim za tu rehabilitaciju.

Oni se osvrću na to što je patrijarh Porfirije dodelio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu najviše odlikovanje SPC - orden Svetog Save prvog stepena.

"Politika Viktora Orbana poslednjih godina u potpunosti sledi pravac rehabilitacije admirala Hortija i njegovog režima. Njegovo ime se veliča, po Hortiju se imenuju nazivi ulica, trgova, podižu mu se  spomenici, bezočno se prekraja istorija... Pokolji 63.000 Jevreja u Mađarskoj, ali  i hiljade ubijenih Srba, Roma i političkih neistomišljenika na okupiranim teritorijama se ne spominju", navode u LSV.
 
Oni podsećaju patrijarha da je i on iz Čuruga, mesta u kom su Hortijevi fašisti 1942. godine ubili više hiljada njegovih sugrađana.
 
"Patrijarh je pre dodele odlikovanja Orbanu morao pitati svoje komšije šta misle o tome", navodi se u saopštenju.
Podsetimo, patrijarh Porfirije je odlikovao Orbana u znak "znak zahvalnosti za promovisanje tradicionalnih hrišćanskih vrednosti, za nesebičnu podršku Eparhiji budimskoj Srpske pravoslavne crkve u Mađarskoj i za izuzetan lični doprinos jačanju prijateljstva između dva susedna naroda".
 
U saopštenju SPC stoji i da se Orban "zalaže za hrišćanski sistem vrednosti koji izvire iz Jevanđelja, koji je Bog ustanovio".
 
"To su vrednosti koje su sazdale kako mađarski, tako i srpski narod, vrednosti koje su sazdale Evropu kakvu smo do juče poznavali, u kakvoj smo do juče živeli", zaključuje se.
  • Slobodan građanin

    07.09.2022 13:20
    Fašista
    Sto bi Čuružovsni tekli: dkrljo babo.
    Pa ovaj popanema pojma o bacanju Srba pod led u Tisi od Bečejs do Čuruga i u Novom Sadu pod led na Dunavu
    Da ovaj fašistički Vučićev popa poznaje istoriju raspopio bi se itero materi.
  • Voja

    07.09.2022 11:14
    Selektivno
    Ovaj selektivni oprost je više nego očigledan i samo ruši ugled SPC.Sad više nema ko je napravio zločin, već čiji zločin možemo da tolerišemo.Odavno je SPC samo politička partija pod plaštom nacionalizma.
  • Сремац

    06.09.2022 19:13
    ЧАНАК ДР НЕНАД
    Мислим да је Синод СПЦ погрешио што није тражио сагласност Чанак Др.Ненада да додели председнику Орбану Орден Светог Саве.Апелујем на Патријарха да убудуће приликом додела ордена обавезно тражи сагласност најоданијег припадника СПЦ Чанак Др Ненада.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti