Autor apela za ukidanje veronauke: Vladike više liče na saradnike službi nego na sveštena lica

Jedan od autora Apela za sekularnu državu Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, kaže da je uloga SPC da bude "drugi najveći kapitalista posle države".
Autor apela za ukidanje veronauke: Vladike više liče na saradnike službi nego na sveštena lica
Foto: Medija centar Beograd

"Veoma dobro razumemo ulogu SPC i zato smo i organizovali 'Apel za sekularnu državu' i peticiju. Uloga SPC u zemlji je da bude drugi najveci kapitalista posle države, da bude druga ruska ambasada u Beogradu, da širi mržnju i izaziva sukobe u regionu, da propagira zatvoreni um i otpor prema svim evropskim vrednostima i indoktrinira ljude da budu protiv svega što nije pravoslavlje po njihovom tumačenju, ne ljube čak ni sve pravoslavne crkve", kaže Vuletić za Danas.

Apel za sekularnu državu potpisalo je više od 200 profesora, istoričara, psihologa, novinara i aktivista potpisalo je ovaj tekst, koji su zajedno objavili Helsinški odbor za ljudska prava, Građanski demokratski forum i Savez antifašista Srbije.

Vuletić kaže da "vladike više liče na saradnike službi nego na sveštena lica". 
 
"Oni daju ključni doprinos katastrofalnim odlukama za društvo i njegovu budućnost. Njihov uticaj čini da se naše društvo iznova odlučuje na propast. Ne prave razliku između nacionalnog i etničkog identiteta", poručuje Vuletić.
 
Kako dodaje, podugačka lista od strane SPC odlikovanih najnemoralnijih osoba u nesrećnom političkom životu Srbije pokazuje da je bila velika greška vlade ubijenog premijera Đinđića što je ključno pomogla uvođenje veronauke u škole.
 
"Smatramo da je uticaj SPC na društvo danas porazan. Oni šire mržnju i ksenofobiju, korumpirani su više i od vlasti i na taj način ne nasleđju učenje Isusa Hrista. Pozivaju vernike da slede dogmu koju sami svakodnevno izdaju. Deca koja slušaju te etnografe u velikoj su opasnosti da zabrazde u njihov izdajnički svet sitne palanačke mere. Izdajstvo jeste stil palanke, a oni jesu izdali društvo u kojem deluju. I oni uvek ostavljaju svet kakav su zatekli, jer se zadovoljavaju onim što im je već vekovima poznato, i ako izuzmemo skupe automobile – kod njih nema napretka. Oni žive u zakasnelom panslavizmu, ali čak ni pod njim ne podrazumevaju većinu Slovena. Promovišu svet više nego problematičnog identiteta i ne dozvoljavaju Srbiji da se oslobodi okova i prene iz nepokretnog čuđenja nad samim sobom, da se okrene delatnosti umesto čamotinji i plaču", ističe Vuletić za Danas.
 
Prema njegovim rečima, veronauka u školama se već praktično i samoukinula u praksi, jer, ističe Vuletić, kako drugačije tumačiti patrijarhove pretnje da će objaviti spisak direktora škola koji ultimativno ne utiču na decu i roditelje da idu na te časove zatupljivanja.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Njujorka da veronauku ne treba ukidati, ocenivši da oni koji "nipodaštavaju crkvu ne razumeju njenu ulogu u sadašnjem trenutku". On je naveo i da će se uvek zalagati za to da crkva ima svoj glas. 
 
Podsetimo, u apelu se navodi da politizacija religije i SPC kao organizacije (klerikalizam) nameće obrasce homogenizacije identiteta u etno-konfesionalnim okvirima.
 
"Uvođenje veronauke u državne škole, političko delovanje crkve i crkvenih lica, ogroman uticaj na državnu politiku, velike novčane donacije koje država neopravdano i netransparentno daje verskim organizacijama (naročito SPC-u), oslobađanje od čitavog niza poreza, sudski procesi u kojima su okrivljeni sveštenici a vode se na sporan način i zastarevaju, školske, gradske i vojne slave, način funkcionisanja Bogoslovskog fakulteta u okviru Univerziteta u Beogradu - samo su neki od primera grubog narušavanja sekularnog karaktera države Srbije", navodi se.
 
Srpska pravoslavna crkva nije reagovala na ovaj apel.
  • Trt

    22.09.2022 11:45
    @Milos

    Hoću, a vi litijaški ziloti nastavite da nestajete kao što je red sa svim primitvnim plemenima.
  • Doslednost

    21.09.2022 14:23
    Vernik@ Takođe je u proteklim godinama više prosvetnih radnika osumnjičeno a ne "osumljičeno" a i odgovaralo za pedofiliju, što znači da treba prosvetu ukinuti i sve predmete zabraniti u školama je li tako? Obzirom koliko ste pismeni izgleda da i nebi bilo neke razlike.
  • Milos

    21.09.2022 11:18
    @Trt
    A ti si iz grada? Nastavi da se TRTiš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.