Pojedinim roditeljima stižu poruke "da se deca toplo oblače"

Dve godine od početka pandemije postavlja se pitanje čekaju li srpske škole novi problemi. Ovoga puta u centru pažnje je energetska kriza i dugo najavljivana teška zima.
Pojedinim roditeljima stižu poruke "da se deca toplo oblače"
Foto: Pixabay

Ministarstvo prosvete poslalo je dopis školama, u kom se praktično od njih traži da na vreme pripreme mere štednje. Jedna od razrednih starešina otišla je korak dalje, pa je roditelje zamolila da decu oblače toplije jer je "država propisala da temperatura može biti maksimalno 20 stepeni ali i niža".

Naime, u poruci u koju je Nova.rs imala uvid, od roditelja se traži "da decu teraju da se toplo obuku kada krene grejna sezona", a kao razlog se ističe navodna mera države koja je odredila da maksimalna temperatura u prostoriji bude 20 stepeni i niže. To se tvrdi u poruci koja je prosleđena roditeljima čije deca pohađaju Drvo art srednju školu.
U Ministarstvu energetike, međutim, tvrde da to nije tačno.
 
"Ministarstvo rudarstvo i energetike naglašava da predložene preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije ne obuhvataju škole, vrtiće i bolnice. U preporukama koje su objavlјene na sajtu Ministarstva, u delu koji se odnosi na rukovodioce u organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredu, o smanjenju potrošnje električne i toplotne energije za 15 odsto u odnosu na isti periodu 2021/2022. godine, jasno se navodi da se predlog preporuka da se objekti/prostorije koji se zagrevaju/dogrevaju u prostorijama imaju temperaturu najviše do 20 stepeni C, ne odnose na bolnice, ustanove socijalne zaštite, vrtića i škole", navodi se u odgovoru.
 
Direktor Osnovne škole "Josif Pančić" u Beogradu, Milan Bajić, navodi da je još prošle godine ova ustanova počela sa štednjom struje.
 
"Što se tiče naše škole, mi imamo PVC stolariju. Višepotrošne sijalice zamenili smo neonskim ili štedljivim, tako da sa te strane smo odradili maksimum", kaže Bajić dodajući da je njihov posao da sada kontrolišu njihovo paljenje - "tamo gde ne treba da sija – neće sijati".
 
Sagovornik Nove ističe da se ranije dešavalo da sijalice u učionici budu upaljene celog dana, kao i da se to više neće događati.
 
"Temperatura koja će biti u prostorijama zavisi od beogradskih elektrana, pretpostavljam da će to biti kao i svuda: oko 20 stepeni", kaže Bajić dodajući da precizna upustva o visini temperature nisu dobili.
 
Kaže i da je izvesno da će sve škole deliti sudbinu Beograda, ali i cele Evrope, kakva god ona bila.
 
Kada je reč  o potencijalnom produženju zimskog raspusta ili skraćenja časova, takve informacije direktori škola još uvek nisu dobili.
 
Prosvetni sindikat "Nezavisnost" i Forum beogradskih gimnazija, reagujući na pomenute dopise, ističu da je neophodno da se razmotri sistemski plan uštede, a da se, pritom, sva odgovornost ne svali na škole.
  • Seljak

    21.09.2022 21:28
    dzabe
    da je potrebno pojedinim roditeljima stvarno napomenuti kako da oblace svoju decu kad zahladi?
  • Novosadjanka

    21.09.2022 18:27
    Hladno je
    Da se manemo Svedske, Danske, Norveske, čeličenja dece po vrticima i palamudjenja u prazno, tamo je jedan vaspitac na grupu od 5 dece, ovde grupa ima 25+ dece. Realno hladno je, treba ukljuciti grejanje. I pre se umiralo na porodjaju, od zaraznih bolesti itd, pa se ipak radi na tome da idemo korak napred.
  • Rade

    21.09.2022 17:41
    LEDARA
    U prostorijama 20 stepeni, ne mogu deca da sede u učionicama u majicama kratkih rukava i u patikama obuvenim na bosu Potkošulje, košulje, džemperi, čarape? Pa, nismo eskimi a nije ni srednji vek da se mrznemo na 15-20 stepeni - uključuj grejanjeee!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija