Koje zemlje izdvajaju najviše za vojsku u svetu i gde je tu Srbija?

Po sredstvima koje izdvaja za vojsku Srbija se nalazi na 65. mestu među 167 zemalja na listi koja se može naći na sajtu CIA.
Koje zemlje izdvajaju najviše za vojsku u svetu i gde je tu Srbija?
Foto: 021.rs
Američka Centralna obaveštajna agencija poredila je države po procentu BDP-a koji daju za vojsku. Srbija izdvaja 1.9 odsto BDP što je stavlja otprilike u sredinu tabele.
Zanimljivo je da prvo mesto na ovoj tabeli zauzima Eritreja koja izdvaja deset odsto svog BDP-a na vojno naoružanje, a da je Amerika na 23. mestu sa izdvajanjima od 3.6 odsto BDP-a.
Kada se ovi procenti međutim prevedu u novac vidi se da je Eritreja na vojsku prema poslednjim podacima potrošila 640 miliona dolara a Amerika 730 milijardi dolara.
 
Srbija prema podacima koje navodi CIA na svom sajtu troši 1.8 milijardi dolara na snage bezbednosti.
 
Veći procenat BDP-a na vojsku od Srbije iz okruženja izdvajaju Rumunija (dva odsto BDP-a) i Hrvatska (2,2 odsto BDP-a). Prevedeno u novac to znači da je Rumunija potrošila oko 7,4 milijarde a Hrvatska oko 1,6 milijardi na vojsku.
 
U Evropi najveći procenat BDP-a na vojsku daju Rusija i Ukrajina po četiri odsto.
  • Radojica

    22.09.2022 11:37
    Jednog dana
    Kad glupander koji korupcijom urušava sistem počne da traži avione, helikoptere, ili makar puške koje je trebalo da kupi država, a koje nije mogla da kupi jer joj je magarac ukrao, tada će biti veoma dockan. A pare u Švajcarskoj dok te Nemačka bombarduje, ne vrede ni papira na kom piše da ih imaš. Nek majmunarija proveri šta je sa novcem milijardera ili sa svojinom Gadafija bilo kad je napad počeo. Korupcija će nas dovesti ponovo u red za sapune i dugmad. Ova nezasitost naprdnika i "državotvoraca" mora prestati jednog dana. Samo da ne bude dockan.
  • mrva

    22.09.2022 09:36
    Civilizacijski promasaj. Pokazatelj da smo kao vrsta u drustvu sa simpanzama, jedva nijansu iznad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.