Sve što treba da znate o predstojećem popisu: Od pitanja do kazni

Popis stanovništva u Srbiji biće sproveden od 1. do 31. oktobra, a po prvi put koristiće se elektronski upitnici.
Sve što treba da znate o predstojećem popisu: Od pitanja do kazni
Foto: Pixabay

Kako piše Euronews Srbija, popisivači će sa laptopovima ići od vrata do vrata, unositi podatke o građanima, a za te namene urađena je i posebnu aplikacija. Za popis prosečne porodice, koja u Srbiji broji tri člana, biće potrebno pola sata do 40 minuta.

U skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, građani su dužni da učestvuju na popisu i da daju potpune i tačne odgovore na skoro sva postavljena pitanja. Postoje samo tri izuzetka. Za one koji su isključivi i ne žele da učestvuju u popisu zakonom je predviđena i novčana kazna od 20.000 do 50.000 dinara.

 

"Izuzetak su tri pitanja na koje po Ustavu građani ne moraju da se izjasne. To su pitanja o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti, kao i pitanje vezano za invaliditet koje glasi "da li imate problema u svakodnevnom funkcionisanju zbog lošijeg vida, sluha, hoda, pamćenja. Popisivač je dužan da upiše tačno onaj odgovor koje je lice dalo. Ako kaže ne želim da se izjasnim popisivač upisuje tako", kaže za Euronews Srbija Ljiljana Đorđević načelnica Odeljenja za popis stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku.
 
Popis se obavlja na adresi gde osoba stanuje, a ne gde je prijavljena. U Zavodu kažu da im je bitno da se napravi "slika Srbije u momentu". Zbog toga ne treba da brinu oni koji su podstanari, a nisu prijavljeni na adresi stanovanja.
 
"Popisivači su u obavezi da objasne građanima zašto se obavlja popis, da su to samo statistički podaci i u koje svrhe se koriste. Ukoliko lice izričito odbija da bude popisano onda o tome obaveštava svog instruktora koji izlazi na teren zajedno sa popisivačem. Nikome nije u interesu da pokreće prekršajne postupke već da se objasni ljudima zbog čega je popis važan, ako ništa drugo da ostane beleška za budućnost, da ostavimo neki trag. Takav je naš slogan - "Popiši se, ostavi trag". Važno je da se svi popišemo, da možemo da se uporedimo sa drugim zemljama", objasnila je Đorđević za Euronews Srbija.
 
Zakonom o popisu stanovništva nisu samo predviđene kazne za građane koji odbiju da odgovore na pitanje u popisnim upitnicima ili daju netačne i nepotpune odgovore, kazne su predviđene popisivače ukoliko ne rade sve u skadu sa propisima, zakonom, ugovorom koji su potpisali- da čuvaju kao tajnu podatke. 
 
"Prvo im se raskida ugovor, ostaju bez zarade, a novčane kazne za popisivače su od 30.000 do 50.000 dinara. Kaznom od 50.000 do 100.000 dinara kažnjavaju se članovi popisne komisije ukoliko neracionalno troše sredstva koja su dedeljena za popis", pojašnjava Đorđević.
 
"Imali smo probni popis i u prosečnom domaćinstvu, koje je kod nas tročlano, popisivač se zadržavao pola sata do 40 minuta. Zadržavanje zavisi od sagovornika. Popisivač unosi podatke u elektronske upisnike pomoću laptopa. Za decu mlađu od 15 godina podatke daju roditelji ili staratelji. Bilo bi idealno da svako punoletno lice da podatke za sebe, što na terenu često neće biti moguće jer ljudi idu na posao u školu. Jedan član domaćinstva može da da podatke za sve one koji su trenutno odsutni", navodi Đorđević.
 
Popis će se obavljati i u ustanovama socijalne zaštite - staračkim domovima, domovima za decu bez roditeljskog starenja, zatim u zatvorima, psihijatrijskim bolnicama gde su pacijenti na dužem smeštaju.
 
Za razliku od prošlog popisa stanovništva kada su popisivači pitali samo žene koliko su rodile dece, ovoga puta pitaće muškarce koliko imaju biološke dece, piše Euronews Srbija.
 
Dodaje da je još na prošlom popisu uvedeno pitanje da li lice ima poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, da li ima problem sa vidom, sluhom. 
 
"Postojala je potreba da se dobije neki okvir koliko u Srbiji ima osoba sa invaliditetom. Tada je registrovano da oko osam odsto lica ima ozbiljne probleme. To je sociološki pristup gde osoba na osnovu svog subjektivnog osećaja daje odgovor. Ne ispitujemo medicinski problem, ne tražimo na uvid medicinske papire", navodi ona.
 
Ceo tekst čitajte na Euronews Srbija.

Teme

POPIS
  • Dexy

    04.10.2022 12:11
    Fobija
    Muž mi radi u kancelariji, ja od kuće i po ceo dan sam sama (u vreme kad se obavlja popis). Inače, vrata otvaram isključivo kada znam kome ih otvaram. Plus sam u drugom stanju, tu je i korona, i kako ja uopšte da znam da je taj popisivač 'onaj pravi' da nije neki lopov ili silovatelj. 21. vek je a ne može da se popuni elektronski, stvarno ne razumem...
  • Rododendron

    29.09.2022 21:02
    Nema sanse
    Ovo uopste nije popis stanovnistva, u prethodnom popisu stanovnistva su trazene osnovne informacije o stanovniku... A sada... Jel treba da spremim spermogram?
  • Bubica

    27.09.2022 11:36
    Jaoj
    Moram, dakle, imati sređen stan i pripremljeno posluženje celog Oktobra. Uh!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija