Ni goreg trenutka, ni goreg mesta za potpis s Rusijom

Ni goreg trenutka, ni goreg mesta - tako analitičari ocenjuju trenutak u kojem je Srbija potpisala plan o konsultacijama sa Rusijom.
Ni goreg trenutka, ni goreg mesta za potpis s Rusijom
Foto: FoNet (MSP Srbije)

Zbog potpisa koji su u Njujorku stavili šefovi diplomatije Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov, Sjedinjene Američke Države traže pojašnjenje. Šta je potpisano proveravaće i Brisel, a zvaničnici Evropske unije ocenjuju da je protokol o konsultacijama i koordinaciji sa ruskim ministarstvom spoljnih poslova "korak koji otvara ozbiljna pitanja" i koji je suprotstavljen proklamovanoj nameri Srbije da postane članica Evropske unije, piše N1.

Bivši diplomata i član pokreta "Srce" Duško Lopandić kaže da, ako je reč o tehničkoj saradnji i protokolu, taj akt nije trebalo potpisivati u Njujorku, niti u rangu ministara.
 
"Ta simbolika ima veze verovatno sa željom naših vlasti, kako su to nekada u Bosni govorili, ‘pomoz Bog čaršijo na sve četiri strane’. Mislim da to nije bila naša, nego ruska inicijativa", mišljenja je Lopandić.
Na Generalnoj skupštini UN odvijala se u pozadini druga inicijativa, zbog čega je Zapad posebno ljut na Srbiju, kaže Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.
 
"Predsednik Makron je dobio taj zadatak. Krenuo je da ubeđuje nesvrstane zemlje da se distanciraju od Rusije i da se napravi što veća distanca od Rusije zbog intervencije u Ukrajini. I upravo jedna država koja se sprema da postane član, koja je zaključila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je na tom skupu išla u suprotnom pravcu", pojašnjava za N1.
 
Prema mišljenju sagovornika Nova.rs, potpisivanje plana konsultacija za saradnju usred Njujorka u ovom trenutku odgovara samo Moskvi, a Beograd je još jednom pokazao da ne može da odbije nijedan zahtev koji dolazi iz ruske prestonice. Opšta pometnja koja je nastala, smatraju, rezultat je nepromišljene politike Beograda u ovom osetljivom trenutku i pokušaja da i dalje igra na dve strane.
 
Diplomata i bivši ambasador u Belorusiji Srećko Đukić kaže da je glavni zaključak ove priče da je Srbija potpisala nešto u veoma škakljivom trenutku, na svoju štetu, isključivo u korist Rusije.
 
"Očito je da Beograd ne može da odbije nijedan zahtev koji dolazi iz Moskve. To je jedan dokument, praktičnije je da se zove memorandum ili plan konsultacija, koji u diplomatskim odnosima nije čudan. Mi smo to potpisivali i s drugim državama i lično sam bio uključen u sklapanje sličnih dogovora. U suštini, ovaj dogovor ne treba da ima izrazito politički karakter kakav je sad dobio, jer je zaključen u nepovoljno vreme, s državom koja je pod lupom celog sveta i na mestu gde bode oči celom svetu", kaže Đukić.
 
Za Srbiju ovaj dokument nema neki veliki interes, ali je za Rusiju značajan.
 
"Rusiji je očigledno bilo stalo da bude potpisan upravo u Njujorku. Srbija je izbegla da se sastanu Vučić i Lavrov u Njujorku, makar zvanično, ali je očigledno i Selakovićev susret s njim izazvao vrlo oštre reakcije. Nema govora da Vučić o tome ništa nije znao. Ovaj plan konsultacija nije pravno obavezujuć, nema nikakvih sankcija ukoliko se ne bude ispoštovalo ono što je njime predviđeno. Dakle, da se nije desilo u Njujorku i da nije potpisan s Rusijom, ne bi ga niko ni spominjao", kaže Đukić za Nova.rs.
 
Viši istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i saradnik Londonske škole ekonomije i političkih nauka Vuk Vuksanović takođe smatra da je problematičan trenutak u kome se sve ovo dešava.
 
"Da li će to značiti zamrzavanje evropskog puta, koji je uzgred rečeno već zamrznut, te da li će biti neke kazne u smislu uskraćivanja sredstava iz evropskih fondova, ostaje da vidimo. Međutim, na osnovu onoga što smo dosad videli od Brisela, deluje mi da neće presecati sve kanale komunikacije sa Srbijom, jer im Vučić još treba na Balkanu", navodi Vuksanović.
  • Nazadnjak

    27.09.2022 23:12
    Bez brige rusofili
    Bez brige rusofili dace vam rusi pare za plate i penzije
  • Laa-laa

    27.09.2022 09:32
    Stare price
    SAD,Zapad Njihova je istina i ne mozes imati drugu ako imas pogledaj pod jedan. Sto se tice EU i clanstvo ñema sanse ali ako izaberemo bajdena onda je to druga prica. Nema sankcija bombardovanja ... Ali nema ni pravo na misljenje. Pitam se gde je Milos obrenovic da ispegla stvar???
  • Rasa sa salasa

    27.09.2022 09:10
    Primitivizam i navijački mentalitet su doprli u sve pore našeg društva. Od precednika, pa na dole. Ovde se ništa ne radi za budućnost, hladne glave i smisleno. Propast je neizbežna. Propast u svakom smislu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija