Reakcije na "Informerov" intervju: Ponižavanje žrtava i kršenje Kodeksa

Na intervju "Informera" sa serijskim silovanjem reagovali su Savet za štampu i novinarska udruženja.
Reakcije na "Informerov" intervju: Ponižavanje žrtava i kršenje Kodeksa
Foto: 021.rs

Savet za štampu upozorava da je objavljivanjem ispovesti osuđenog silovatelja koji je odslužio zatvorsku kaznu, list "Informer" prekršio više tačaka Kodeksa novinara Srbije i - suprotno načelu odgovornosti medija – "ponizio žrtve, uznemirio javnost i zastrašio svoje čitaoce".

"Pozivamo redakciju Informera da u svom radu počne da poštuje profesionalne standarde, ljudska prava ljudi o kojima izveštavaju i da se, pre svega, vodi javnim interesom. Sve to izostalo je u ovom slučaju, dodatno degradiralo medijsku scenu i ugled medija u Srbiji", navodi se u saopštenju Saveta za štampu.
 
UNS: Kodeks obavezuje novinare na saosećanje sa žrtvama
 
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog objavljivanja intervjua u "Informeru" sa višestrukim silovateljem koji je u zatvoru zbog ovih krivičnih dela proveo skoro tri decenije "zato što se ovim sadržajem ponovo uznemiravaju njegove žrtve kao i sve žene koje su pretrpele neki oblik nasilja".
 
UNS ističe da tvrdnja Informera da se "intervjui poput ovog rade svuda u svetu - da bi narod video kako razmišljaju zločinci" nije opravdanje za objavljivanje medijskog sadržaja u kome silovatelj evocira detalje krivičnog dela, jer se time žrtva ponovo traumatizuje.
 
UNS podseća da razgovor sa bivšim osuđenicima ili sa onima koji su na izdržavanju kazne nije zabranjen, ali da novinare i medije Kodeks novinara obavezuje na duh saosećanja sa žrtvama i upozorava da se tako nastalim medijskim sadržajem ne smeju ni na koji način uznemiravati žrtve krivičnih dela.
 
Bodrožić (NUNS): "Informer" po ko zna koji put prekršio kodeks
 
Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić ocenio je za Nova.rs da je "Informer" po ko zna koji put prekršio Kodeks novinara Srbije. 
 
"Gde je granica Vučićevih tabloida, dokle oni misle da idu? Ipak, sve je logično, s obzirom na to da na naslovnoj strani imate i Dragoslava Bokana, pa uz njega i idu takvi. Samo još fali intervju predsednika Srbije, pošto on voli da u takvom nazovi listu daje intervjue i kaže da mu je urednik prijatelj i dobar čovek", naveo je.
 
Bodrožić je dodao da tabloidi služe za "zaluđivanje, zaglupljivanje i skandalizovanje naroda".
 
Podsetimo, list "Informer" objavio je intervju sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem u kom on otkriva detalje svojih zločina. Oglasile su se i organizacije za zaštitu žena, a najavljen je i protest ispred redakcije ovog lista. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija