AŽC: Intervjuisanje silovatelja doprinosi relativizaciji i promociji zločina

Autonomni ženski centar najoštrije osuđuje objavljivanje intervjua sa višestrukim osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem u dnevnom listu "Informer" i na njihovom Jutjub kanalu.
AŽC: Intervjuisanje silovatelja doprinosi relativizaciji i promociji zločina
Foto: Pixabay

Kako navode u saopštenju, objavljivanje ovog intervjua predstavlja šamar pre svega "svim ženama koje su preživele seksualno nasilje od strane dotičnog, ali i svima onima koje već danima ulažu energiju u osmišljavanje taktika za bezbedno hodanje ulicama Beograda jer sistemska zaštita ne postoji i osećaju da su prepuštene same sebi". 

"Sve žene odrastaju i socijalizuju se tako što im se, eksplicitno ili implicitno, uliva strah od toga da jednom mogu biti silovane i da treba da paze na sebe kako bi to izbegle. Ovih dana svi ti strahovi kulminiraju, a mediji poput 'Informera' i svih onih koji su na svojim portalima i u štampi preneli ovaj intervju, umesto da doprinesu pritisku na državu da sistemski reši problem, samo dolivaju ulje na vatru", navodi se u saopštenju Autonomnog ženskog centra (AŽC).
Objašnjavaju da je tačan argument redakcije "Informera" da mnogi mediji širom sveta intervjuišu silovatelje i ubice kako bi javnost mogla da razume kako oni razmišljaju.
 
"Međutim, ovaj intervju ne služi toj svrsi. Ovom intervjuu nedostaju kontekst, senzibilitet, znanje, profesionalnost i, pre svega, izbegavanje uznemirenja javnosti i očuvanje dostojanstva žrtava, što nalažu i svi naši zakonski i podzakonski akti koji uređuju medijsku sferu i prava žrtava nasilja. Ovakav intervju, u ovom momentu, samo i isključivo doprinosi ne samo relativizaciji, već i direktnoj promociji zločina silovanja i osuđenog silovatelja. 'Megaekskluzivno' u ovom slučaju je samo 'Informerevo' prelaženje granica u ponižavanju i zastrašivanju žena", piše AŽC.
 
Autonomni ženski centar će se zbog ovog slučaja u toku dana obratiti i Savetu za štampu i Ministarstvu kulture i informisanja, a apeluju i na Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, Zaštitnika građana, predsednicu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i novinarsku struku i udruženja da reaguju u svojoj nadležnosti kako bi se umanjila učinjena šteta i kako se ovo ne bi ponovilo.

Podsetimo, na intervju sa serijskim silovateljem objavljen u "Informeru" reagovao je i feministički kolektiv "Ženska solidarnost" koji je i zakazao protest ispred redakcije ovog dnevnog lista za danas u 13 časova. 

  • malo tebi malo meni

    28.09.2022 11:22
    Ludilo, što god jedan uradi, drugi osuđuje, 100 viče da - 100 njih ne, 100 njih kaže ne može - 100 njih kontrira da može.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija