Femić: Hrvatska nema glavnu moć o odlučivanju, ali Srbiji odgovara da je krivi

Hrvatska nema glavnu moć u odlučivanju da Srbija ne bude izuzeta od sankcija za rusku naftu, izjavio je urednik portala Nova.rs Ratko Femić.

Dodao je da bez obzira na to, vlastima u Srbiji odgovara da ovu situaciju tako predstave, prenosi N1.

Govoreći o tome što je odluka da li će Srbija moći da uvozi rusku naftu odložena za 1. decembar, Femić kaže da je ta odluka na celoj Evropskoj uniji.

Što se tiče inicijative da Srbija ne bude izuzeta, smatra da su u tome prednjačile baltičke zemlje, a ne Hrvatska.
 
Dodao je i da ga hrvatski premijer Andrej Plenković i Vučić "podsećaju jedan na drugog" i da su se u četvrtak obojica obraćala svom biračkom telu.
 
Femić smatra neprimerenim to što je Vučić, kako kaže, suštinski nazvao hrvatsku vladu ustašama, kada je rekao da Hrvatska "samo radi to što su radili od 1941. godine".
 
Kako je rekao urednik Nova.rs, kad biste slušali predstavnike vlasti u Srbiji pomislili biste da u Hrvatskoj svi nose crne uniforme, što nije tačno.
 
"Nažalost, Srbija i Hrvatska se ne mogu pohvaliti dobrim odnosima i to je tako decenijama", kazao je Femić.
 
Upitan o stvaranju novog političkog poretka bez Rusije, kaže da je evropska politička zajednica inicirana sa ciljem da se jače povežu i profilišu evropske vrednosti i da se svrstaju na jednu stranu, a glavni kriterijum svrstavanja je osuđivanje agresije na Ukrajinu.
 
Međutim, ne zna da li Srbija ima budućnost u tom bloku ako ne uvede sankcije Rusiji.
 
"Ne znam u kom formatu bismo bili pozivani ubuduđe i da li ćemo uopšte biti pozivani tamo", rekao je Femić.
 
Dodao je da evropska politička zajednica liči na još jedno "predvorje za" EU, rekavši da mu se to ne sviđa, jer je Srbija "i inače na dugom štapu što se tiče pridruživanja".
 
Femić smatra i da se smanjilo interesovanje javnosti za temu formiranja sledeće vlade i da sada "svi razmišljaju da li će nam biti hladno i kako ćemo se grejati".
Prema njegovim rečima, znalo se da će se ići na kupovinu vremena i da će da se koristi kao alibi da je vlada u tehničkom mandatu i da zbog toga ne može da uvede sankcije Rusiji. "To je pragmatičan potez, a politički Zapad im to dozvoljava", kazao je Femić.
 
"Moramo da prihvatimo tu realnost da EU, odnosno politički Zapad, traži od nas, očekuje neke stvari, ali njemu odgovara ta dinamika koju je Vučić usvojio", kazao je Femić.
 
Dodao je da kad razgovarate sa ambasadorima oni govore da sa Vučićem mogu da sarađuju jer on isporučuje neke stvari.
  • Nikola

    08.10.2022 08:36
    Prave od muve slona! Srbiji niko ne brani da kupi rusku naftu posto nije pristupila sankcijama EU. Ali, i kada kupi ne moze da je transportuje do svojih rafinerija zbog SANKCIJA EU, a ne zbog odluke Hrvatske koja, kao clanica EU, postuje odluku o sankcijama. Nego, zaigrao novcanik ovima na vlasti! Iako sami kazu da su rusku naftu kupovali po toliko i toliko % jeftinije (mada je svaki put % u njihovim izjavama drugaciji) jos uvek je gorivo na pumpama u Srbiji bilo najskuplje u regionu. Gde odose ti %?
  • zztop

    08.10.2022 01:30
    zlatko.veh@gmail.com
    Ja bih samo pitao vrle komentatore šta bi srbija uradila hrvatskoj da su stvari obrnute i da može... ja znam odgovor a znam i šta vi mislite...
  • Testirati zapad

    07.10.2022 15:25
    Srbija treba da testira zapad dok traje rat u Ukrajini. Ako zapad napravi samo 1 ostar korak prema Srbiji zbog rata u kojem Srbija ne ucestvuje, treba ih otkaciti jednom za svagda . Jer to bi bio dokaz da bi nas svakako upropastili pre ili kasnije . Amerika nikako da shvati da Srbiji mora da vrati Kosovo ako zeli bilo kakvo partnerstvo. Bilo kakav Americki pokusaj sile pasce na testu. I u Srbiji ce preko noci niknu Ruske vojne baze, Kineske luke na Dunavu, i onda ce Srbija sama resiti pitanje Kosova, a test na kojem tada zapad padne pao je zauvek .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.