Albahari (PSG): Zabrana uvoza nafte prva direktna posledica neusklađenosti spoljne politike sa EU

Odluka EU da ne dozvoli izuzeće Srbiji od zabrane uvoza ruske nafte, biće prva koja ima direktne posledice po Srbiju, izjavio je danas poslanik Pokreta slobodnih građana (PSG) Natan Albahari.
Albahari (PSG): Zabrana uvoza nafte prva direktna posledica neusklađenosti spoljne politike sa EU
Foto: Pixabay
Dodaje da je ta odluka rezultat toga što su vlasti odbile da se priključe bilo kom paketu sankcija protiv Rusije i što je Srbija ostala po strani tokom celog rata u Ukrajini.
Albahari je u pisanoj izjavi rekao da "Evropa neće dozvoliti da Srbija bude zemlja koja ima sve benefite od trgovine i razmene sa Rusijom, a da istovremeno troši evropski novac i bude kandidat za članstvo".
Po njegovim rečima, novi paket sankcija Rusiji, koji je usvojila Evropska unija kao odgovor na nezakonito organizovane referendume i pripajanje ukrajinskih teritorija Rusiji, ne bi trebalo da bude iznenađenje, jer je "EU bila vrlo jasna da će preduzeti nove korake protiv Rusije sa svakim novim korakom u agresiji na Ukrajinu".
 
"U strahu da bi Srbija mogla da izgubi pristup povlasticama kod uvoza ruske nafte i gasa, vlada Srpske napredne stranke (SNS) je odbila da primeni sankcije, čime je drastično umanjila stopu usklađenosti svoje spoljne politike i time narušila odnose i ugled kod većine članica EU", ukazao je Albahari.
 
Dodao je da "pored neusklađivanja spoljne politike, Srbija više nema uticaja ni relevantnih zastupnika u Evropi zbog demokratskog nazadovanja, kontrole medija, bujanja korupcije i kriminala, kao i neprihvatljive retorike nekih ministara poput Aleksandra Vulina".
 
"Prigovaranje da zemlje poput Mađarske imaju izuzeća od uvoza nafte, jednostavno nije tačno i ponovo pokazuje nesposobnost SNS-a da razume evropsku diplomatiju i donošenje odluka. Mađarska je, uz svu retoriku i Orbanovo prijateljstvo s Putinom, sprovela sve pakete sankcija i potpuno je usklađena sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, čime je sebi omogućila da dobije povlastice", rekao je Albahari.
 
On je rekao da "diplomatski krugovi potvrđuju" da bi bilo "više razumevanja za poziciju Srbije i postojala bi mogućnost da Srbija dobije neke izuzetke kod uvoza ključnih energenata iz Rusije", da je Vlada Srbije bila posvećena procesu evropskih integracija.
  • Neko

    08.10.2022 10:42
    Poslednja recenica "da je vise bila posvecena procesu evropskih integracija" je kljucna!
    Ali onda ne bi bilo toliko kradje i korupcije medju politicarima u Srbiji, pa bi zemlja i lakse disala.
    No, mi hocemo 3 crvene, a Prvorodjeni nam onda uzme 13 iz dzepa na drugaciji nacin jer smo slepi i halavi.
    To tako ne moze, ali narod je supalj i prazan, cast malom broju izuzetaka!
  • Vz

    08.10.2022 09:01
    Kažnjeni smo mi još davno
    I ostavljeni u večitom limbu, potpuno okruženi sa EU, a tako daleko od EU. Naš red za ulazak u EU će biti odmah iz Turske.
  • 696

    08.10.2022 07:20
    Zemlja slepih kod očiju
    Posle prve odluke koja će imati posledice po Srbiju, uslediće i mnoge druge. No ne treba gajiti nadu da će narod shvatiti kome treba da zahvali za sve te odluke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.