Ruskinja stan od 15 kvadrata plaća 200 evra: "Kirija veća čim čuju da je neko stranac"

Nedugo nakon početka rata u Ukrajini, državljani Rusije masovno su počeli da odlaze u Beograd i druge gradove Srbije, a prema poslednjim procenama, pristiglo ih je više od 25.000.
 Ruskinja stan od 15 kvadrata plaća 200 evra: "Kirija veća čim čuju da je neko stranac"
Foto: Pixabay
Ovoliki priliv stranih državljana napravio je pravu pometnju na tržištu nekretnina, a cene stanova u izdavanju su na maksimumu, prenosi Nova.rs.
Doktorka Aleksandre Gusak, koja se doselila iz Moskve u Beograd, kaže za Nova.rs da je jedva uspela da nađe stan i to garsonjeru od 15 kvadrata, te da je vreme jeftinih stanova prošlo. Isto kažu i stručnjaci - Rusi "dižu" cene stanova u prestonici, a brzina kojom se oni izdaju je neverovatna.
Aleksandra Gusak je u Srbiju došla u maju, jer nije bila sigurna šta donosi sutra u Rusiji. Kako je u Srbiji boravila i pre toga, prilagođavanje joj nije teško palo. Ipak, ono što jeste bilo teško je upravo pronalaženje stana, piše Nova.rs.
 
"Stan sam jedva našla. Pomagale su mi drugarica i njena majka, stvarno smo se angažovale. Bukvalno smo ispisale celu svesku brojevima telefona i ponudama. Kada vlasnici stana čuju da sam stranac, odmah povećavaju cenu rente za 100, 200 ili 300 evra. Neki su tražili i dodatni novac za prijavljivanje u MUP, što svaki stanodavac mora po zakonu da uradi", kaže Gusak.
 
Sagovornica Nove se priseća cena za iznajmljivanje stanova u Beogradu prethodnih godina, s obzirom na to da je već boravila u tom gradu. Cene su, kako priča, drastično porasle i komplikovano je naći stan, pogotovo ako podstanar prima srpsku platu, a ne platu IT stručnjaka iz inostranstva.
 
"Ugovor, prijava, pismena izjava sa saglasnošću MUP-a zarad dobijanja mesta boravka kao stranac - vlasnici stanova sve to sada dodatno naplaćuju iz nekog razloga", priča ona.
 
Inače, Gusak je lekar, i jedva je našla stan. Na kraju se skućila u stanu od svega 15 kvadrata, koju plaća 200 evra. Veći stan za 300 ili 400 evra nije mogla da nađe, iako zna da je to pre nekoliko dana bilo moguće.
 
"Ne znam kako se snalaze studenti koji su došli u Beograd. Cene su mnogo porasle, a otvaraju se i ruski saloni i restorani, pa se i standard značajno povećao. Sada i srpski kafići i saloni koriguju cene, s obzirom na ruske", zaključuje sagovornica Nove.
 
Cene previsoke i za ruske standarde
 
Kako za Nova.rs kaže Miloš Mitić, operativni direktor agencije za nekretnine City expert, beogradske opštine koje Rusi preferiraju iste su kao i prethodnih nekoliko meseci. To su Novi Beograd, Stari grad, Vračar, deo Zvezdare oko Vukovog spomenika. Međutim, neki ipak ne mogu da pronađu stan na ovoj lokaciji, pa biraju i ostale delove grada.
 
"Sada Rusi biraju i udaljenije gradske opštine, jer je velika potražnja - tolika da jednostavno ne mogu svi da žive u centru", kaže Mitić.
On dodaje i da su u centralnim delovima Beograda cene visoke čak i za njihove standarde.
 
Prema Mitićevim rečima, Rusi uglavnom biraju stanove između 40 i 60 kvadrata, u zavisnosti od toga da li žive sami, sa cimerom, partnerom ili porodicom. Za mesečnu rentu uglavnom su spremni da izdvoje od 500 do 800 evra, što je, prema njegovim rečima, u skladu sa trenutnom visinom rente u Beogradu.
 
Opširnije čitajte na portalu Nova.rs.
  • 9

    16.10.2022 11:49
    Putinoljupci
    primite "braću svoju" u stanove bez naplate . Možete ih
    i nahraniti . Organizovari koji moleban za "izgladnelu "
    rusku braću koja je stigla u "Jeep"-ovima i ruskim
    "Range Rover"-ima pa divljaju NS ulicama ,prestrojavaju
    se iz krajnje desne u krajnju levu u špicevima bez žmigavaca
    Jel se crkvica istakla da napuni konake sa putnicima
    namernicima iste su vere pa ko velim da izađu braći
    u susret naravno džabe?
  • Pa

    16.10.2022 09:15
    Pa
    Pa u cemu je problem? Sve je poskupelo,zivot je skup...stan,lokal izdajes da bi zaradio a ne poklanjao! Gluposti...pa sta je danas 200,500 eu nista! Stanova e i raditi oni koji mogu to platiti oni koji nemogu,cao! Idite u Austriju,Nemacku,Francusku,Madjarsku...tamo je jos skuplje! E sada sto,Srbija ima najponizavajuca primanja u regionu i sire to ,raspravite sa ekonomskim ekspertim AV! Hvala!
  • Danijela

    16.10.2022 08:50
    Izdacemo Rusima, podizimo cene, neka porastu cene kvadrata, neka sve bude još više....i da konačno ostane samo "elita" u Srbiji, a ostali ko može neka potraži sreću drugde ili neka umre pre vremena .....zadrzim prvo mesto po broju umrlih na 1000 stanovnika

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.